April Fool’s

Apa maksud April Fool’s pada uols….
Sure korang sangka hari nie nak mengenakan somebody, kan
Well, 1st April tiba, aku sentiasa akan mengingati kejadian yang pernah menimpa aku suatu masa dulu..

Kejadian tu berlaku 4 tahun yang lepas….
masa tu aku keje kat kolej dekat ngan umah aku di Taman Melawati…
Tahun 2004 jugak la, tahun aku mendirikan rumahtangga..
Bila akhir bulan 3, dlm 28/3/04, Ibu mengingatkan aku agar memasukkan cek wang hantaran ku ke dlm bank…so aku pun tak nak tunggu2 lagi pegi la ke bank yang berdekatan ngan opis aku…masukkan check dlm akaun (masa tu tak ade lagi check machine tu, so kenalah beratur kat kaunter)..settle…

So, bila aku balik opis, aku bukak wallet, tgk kad ATM aku hilang….hilang dari tempat biasa aku simpan ATM kad aku la…so aku anggap, maybe aku tinggalkan kat umah sebab memandangkan malan semalamnya aku tukar my purse….balik umah, teruslah mencari bagai nak rak….tak jumpa jugak…
pegi umah mak mentua pun (manalah tau…kut-kut ader tertinggal kat sana), pun tak ader jugak…so aku pun buat dek ajelah (careless kan…) sebabnya dlm purse aku ader la a few hundreds…2 hari lepas tu…aku citer ngan Ibu psl ATM kad aku hilang….Ibu marah lah kat aku sebabnya aku tak block the card (bengong betullah)..so, aku pegi lagi bank tu tuk block the card…

Masa kad aku hilang tu, aku citerlah ngan opismate aku tu..masa tu dlm my dept cuma ader 4 lecturer aje….HOD aku pada masa tu asyik hilang aje….so aku ader la sorang peneman dlm opis tu…aku citer la masalah aku padanya…die pun ckp la ngan aku, die pun rasa die ader gak hilang duit dlm RM50, die tuduh students la yang ambik sebabnya…opis aku masa tu ader satu emergency door yang boleh tembus terus ke staffroom, so students boleh keluar masuk kat situ…so, aku ckp la ngan die…kalau students yang ambik…buat aper die ambik card ATM aku…baik die ambik duit cash yang beratus2 dlm tu…logik tak ?

So, esoknya..aku kenalah pegi bank..kalau tak silap aku hari Khamis 1/4/04….sebabnya aku kena kuarkan duit melalui buku sebabnya kad aku hilang…so masa aku tgh berurusan kat kaunter tu….ahati aku mcm terdetik ” ehh…mcm mana kalau tiba-tiba duit aku tak cukup”…tapi bila kaunter girl tu dengan senyum bagi balik buku bank and also the cash money…i thought i was wrong….sebelum aku kuar dari bank tu…aku check la balik duit aku…

ehhh…kena amount die sikit ? After dah masuk the check….takkan la banyak tu aje tinggal….bila aku calculate calik…kira-kira duit aku dlm RM5, 000 sudah HILANG…..Oh my God…mana pegi duit tu ? Aku terus balik opis balik…mcm bengong jugaklah….called Ibu, citer semuanya….Ibu suruh aku check balik ngan bank…so aku pegi balik mcm org bodoh…tanya kat customer service tu…nasib baik masa tu lunch hour, so org tak brapa ramai la….kalau tak silap aku nama pegawai yang bertugas, namanya Fauzi kut…die mintak balik buku bank dan aku citer la semuanya…so, die tanyalah bila last aku kuarkan duit aku…aku ckp la last aku kuarkan duit on Sunday (sebabnya masa tu adik aku ajak gi IKEA, tapi tak jadi)….En. Fauzi tu siap tanya, which part of ATM yang aku ambik duit tu ? Aku ckp la yang kat tgh2 tu…..so bila check…rupanya mmg ader somebody yang dah kebas duit aku tu….dengan mengeluarkan duit di tempat yang sama, mesin yang sama….si perompak mengeluarkan duit aku sebanyak RM3,000 di bank yang sama….lagi RM2,000 di bank yang lain (sebab ader charge rm1 pada setiap transaksi)….mata aku dah merah…..tak lama lepas tu Ibu pun sampai..terus la aku mcm meleleh la airmata tu….tak lama kemudian sorang opismate akupun sampai (lelaki)…bila die tgk aku dah melelh airmata…die ckp ngan aku, die ingatkan aku nie memainkan die aje sebabnya hari tu April Fool’s…sorry nok…mak tak main-main okay…nie psl duit…Husband aku dah mengamuk la..ingatkan aku dah perabihkan duit tu…Hello….nak buat aper duit bebanyak tu….kalau gi shopping pun, sure ngan die….

So, En. Fauzi tu terus call Supervisor die…an Indian guy….so, die pun discuss ngan aku and Ibu about it…die ckp la…benda2 mcm nie selalu terjadi…dlm kes nie ader 3 org yang menjadi main suspect :
1. Husband
2. Roomates
3. Saudara-mara

So, the Supervisor tu, mencadangkan agar aku mengumpulkan semua adik beradik atau saudara mara yang tggl berdekatan ngan aku untuk membuat siasatan…menurut Supervisor tu lagi…kalau nak tgk siapa yang ambik my duit tu melalui CCTV, akan mengambil masa yang lama…sekurang-kurangnya 3 bulan sebabnya CCTV bukannya under bank, tapi under security company, so kena involve police report dsbnya…so Supervisor tu suruh aku menggunakan akedah psikologi la sikit untuk cari perompaknya….

So malam tu..kebetulan malam tu malam Jumaat….semua adik beradik ku berkumpul la…Ibu siap letak Al-Quran atas meja lagi…ckp la pasal duit aku yang hilang tu..so, pada adik-beradik aku yang ambik ke…pulangkan balik…kalau tak nak bagi direct, bagi kat Ibu…Ibu siap ckp lagi…Ibu takkan bagitahu siapa yang ambik duit tu sampai Ibu meninggal…sedih la plak bila Ibu ckp mcm tu…Bila aku pandang muka adik-beradik su sorang-sorang…aku mmg rasakan takkan la adik-beradik ku plak nak ambik duit aku….banyak tu RM5,000….nak buat aper duit sebanyak tu ?….so, adik beradik aku tak mengakulah…malah sanggup bersumpah depan Al-Quran tu…

Masa tu, hari Jumaat aku tak keje (mmg opis aku masa tu…all the pensyarah tak keje on Friday)…kebetulan semalamnya, opismate aku yang baik ngan aku tu tak datang…so aku update la sikit aper yang terjadi kat aku….aku pun citer la…dah buat report kat bank la….etc Masa tu, aku, my husband, my adik ipar and my father in law on the way nak gi betulkan tayar kereta…masa tu plak tgh sibuk-sibuk citer…bateri hphone plak kong…aiseh….tgh2 ckp ngan opismate aku tu…tetiba die mcm terdiam je..then tiba-tiba die mintak maaf kat aku banyak2….aku pun mcm pelik jugaklah kenapa tetiba aje, kan….rupanya DIA yang mengambik duit aku tu…..uols bayangkan yer…nasib baik aku tgh duduk makan masa tu…kalau tak sure aku dah jatuh dah…tgh2 ckp tu plak, bateri aku mmg tak kong terus…..terus mintak hpone kat husband…untuk tukar bateri…si perompak tak habis-habis menangis meminta maaf dsb….siap ckp ngan aku jgn buat report police la..apa la…aku ckp ngan die..apa salah aku ngan die..masa die cuti bersalin, aku yang cover untuk die semuanya dll lagi..so aku ckp ngan die aper pun, die kena ganti duit aku dlm masa satu minggu…kalau tak aku report polis..

Then, aku terus pegi bank, buat report kata aku dah jumpa si pencuri..so, bank ambik semua particular die..sampaikan no. husband die pun aku bagi kat bank..so pihak bank akan memastikan die masukkan duit aku dlm tempoh satu minggu…so, bila ader transaksi, bank akan called aku…

Well…tu la citer pasal April Fool’s ku

This entry was posted in mumbling, myself. Bookmark the permalink.

2 Responses to April Fool’s

  1. Anonymous says:

    lecture gak ke yg ngambik tuhh..iskh2 kolej EDI ke

  2. Anonymous says:

    rasa2 mcm kenal jer saper yg ambik 2??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s