Day 01 – Sarawak

Yes…finally we all managed jugak gi bercuti..tapi kali nie we all nak bercuti jauh…Kuching , Sarawak. This place, Daddy Jack yang suggest, katanya nak bawa Danish naik flight..dah lama dah we all plan nak pegi bercuti nie tapi mcm nak kena aje. Bila Daddy Jack boleh cuti, aku plak ader kelas..then memandangkan bebudak UiTM tgh bercuti, so bolehlah pegi…kelas mengajar aku pun taklah packed sgt..Khamis & Jumaat tak ader kelas…

We all ambik flight pagi..dalam kul 830 pagi..so kena kuar rumah dlm kul 6 la…adik aku, Hannan yang hantar sampai KL Sentral, so from there we all just naik ERL ke KLIA. Nie first time bawak Danish naik ERL…tapi tak nampak aper-aper la sebabnya kat luar tu gelap..

Danish & Mummy dlm ERL

So, we all sampai KLIA, terus check-in..and trus masuk departure hall..malas nak tggu2 lagi. Sempat gak Danish membeli buku Dora die…si Danish nie pantang tul kalau nampak kedai buku, ada aje nak membelinya.

Danish and Daddy Jack nak pegi pintu berlepas


Danish masa dalam flight tu mcm takut jugaklah tengok muka die….ye la, first time naik flight so untuk mengelakkan die rasa takut, we all bacakan die buka la, main Thomas la dll. So far, okay la tapi Danish nie cepat bosan, tak boleh lama-lama mulala die buat perangai.


MAS provide us breakfast…ada 2 pilihan, curry bun or Salmon pie…Daddy Jack ambik Currybun tu and aku plak ambik la Salmon pie tu…walah…sejuk la dah la tu, keras semacam aje…mcm terbantut plak selera. Last-last, makan ajelah biscuit tu sebagai alas perut.


Nie masa nak landing dah..Danish buat perangai, tak nak pakai seatbelt.Lantak la Danish. The journey quite okay jugaklah. The cabin crew mmg friendly.

So, we landed at airport Kuching about 10 am….Ayah ader kawan kat sini dan kawan ayah tu akan membawa we all jalan-jalan kat Kuching nie. So, kawan ayah tu, namanya Mariamah. She said that she tried to sewakan kereta and also the driver untuk ambik we all kat airport tapi last minutes tak dapat so die minta we all naik teksi dulu.

We all stayed at Hilton Kuching berdepan ngan Waterfront…quite nice jugaklah this place tapi bilik all tak memandang ke sungai….mengadap bangunan aje sebabnya bilik mengadap ke sungai dah penuh la.

Kaunter for check in

Danish start tido masa we all dlm teksi..mmg penat betul la die…mana tak penatnya, bangun pukul 530 pagi…then masa sampai kat Lobby tu die dah tersedar, tapi lepas tu bila masuk stroller terus sambung tido balik..we all kat Lobby lama la jugak, dlm 45 minit psl bilik tak siap lagi..Danish still tido jugak sampailah we all masuk bilik.



Dalam kul 2, Danish dah bangun and we all perut pun dah lapar sgt…tak tahu nak makan kat mana..just jalan kat Crowne Plaza, terjumpa la KFC…bantai ajelah..nak makan lain tak tahu kat mana..then after that, we all ternampaklah statue kucing besar kat roundabout , so suruh la Danish posing kat situ.

Then, lepas makan we all menyusuir Sungai Sarawak tu…atau Waterfront..Daddy Jack ckp, petang nnt die nak bawak we all makan mee kolok kat seberang sungai tu….hmmmm.. Nasib baiklah cuaca tak begitu panas…mendung sikit la so taklah panas sgt berjalan.


Nie Indian Street..tempat org menjual kain..harganya mmg murah jugaklah..barang pertama yang dibeli adalah kain batik Sarawak untuk diberi kepada org….

Lepas balik dari berjalan-jalan kat Waterfront tu, berehat kejap la dalam bilik pastu Daddy Jack ckp mcm bosan la duduk dlm bilik…diajaknya we all jalan-jalan dulu..then tak tahu nak kemana, just bawak Danish swimming ajelah

Sukanya Danish dapat main air….

Lepas Danish dah puas berendam, we all bersiap-siap nak menaiki bot untuk makan mee kolok kat Kampung Boyan (huh)….masa on the way ke jeti, Puan Mariamah tu called Daddy Jack and siap mintak maaf lagi psl tak sempat nak entertain we all…rupanya die dah fly ke KL pagi tu, so die dah sediakan driver untuk bawak we all ke mana-mana sahaja….

Masa dalam bot tu, kebetulan plak ader pasukan Shell tengah practice berkayak…jakun tul Danish tengok.

Gambar-gambar Danish dalam bot ke Kampung Boyan



Nie dah sampai kat gerai mee kolok tu..masa kat situ mmg ramai la org tengah menghirup suasana petang kat sini..kebetulan ader pulak kuda org bela gamaknya..so Danish nie pun mcm berani la untuk dekat ngan kuda tu.


Nie la mee kolok…lebih kurang mcm maggie mee jugaklah bentuknya…untuk Danish we all orderkan untuknya Mee Kolok sup

Me and Daddy Jack just makan Mee Kolok Goreng

Dalam menu tu, untuk bahagian minuman we all mcm tertarik jugaklah ngan nama-nama air die Air Tsunami la dll..tapi we all mcm tertarik ngan Sirap Sarsi and Sirap Oren….tetiba sampai mcm nie..bila rasa sebijik mcm air kordial….la ku pikirkan sirap tu dicampurkan sarsi ker atau oren rupanya cuma air kordial sahaja….kewl..

Ni masa we all dah nak balik ke hotel dah…lawa tul pemandangan kat sungai tu waktu malam

So, sampai hotel, we all mcm lapar giler….Danish pun ckp lapar jugak..siap komplain lagi mee kolok tu tak sedap so apa lagi, room service la..order la nasik ayam….the food mmg marvelous la…tambah plak ngan food presentationnya yang mmg gempak…sungguh menyelerakan.


Daddy Jack yang boring….ye la dah malam-malam pun still ajak berjalan jugak..tapi tak tahu nak ke mana…nasib baik die bawak PSP…boleh gak main game.

Advertisements
This entry was posted in places of interest, Sarawak, shopping. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s