Pasar Malam

Kalau balik Kuantan, mmg tak pernah missed pegi pasar malam die. Kenapa yer…cos pasar malam die mmg best. Ye la aku dah biasa ngan pasar malam kat sini tapi bila balik Kuantan, banyak benda-benda yang mcm agak jakun sikit la.

Contohnya mcm limau purut nie. Puas aku nak mencari kat pasar malam Melawati tapi jarang sgt jumpa. Kat sini melambak-lambak ada. Aku pun ambik la dalam 3 ringgit. Banyak jugak dapat.

Keropok lekor. Kalau korang cakap, ala keropok lekor nie mana-mana pun ada, kan. tapi pada aku kat sini berlainan sikit. Ada jual yang dah goreng, malahan yang rebus pun ada. Rebus tu siap boleh trus makan lagi tau..alamak, geli la pulak. Dan yang lagi menarik tu, kat belakang tu, peniaga nie proses keropok tu terus then goreng. Kiranya die bukan bukak from the plastik then terus goreng..Wah….hebat tu !

Yong Tao Foo…still benda yang mesti ada kat pasar malam tapi apa yang lainnya, the variety la gamaknya and the harga quite cheap jugaklah…35 sen secucuk.

Petai yang dijual..mmg banyak giler sampai boleh digantung mcm jual baju

Air botol ada jual tapi nie boleh buat float tau

Kalau ayam goreng yang dijual kat pasar malam pun korang akan rasa mcm benda biasa, tapu korang tahu tak, kat pasar malam nie kalau gerai yang jual ayam goreng tu bukan sahaj die jual ayam goreng aje tapi all parts of ayam jugak. Contohnya, like the above picture tu, bahagian punggung ayam yang digoreng dan dicocok..harganya RM1 secucuk.
Nie bahagian kaki dan leher ayam…dah mcm Fear Factor pulak aku tengoknya

Yang paling pelik, kulit ayam pun digoreng dan dijual…tu tak termasuk rangka ayam lagi. Rmai jugak yang membelinya tau.

This entry was posted in Kuantan, myself, rare things, yummy tummy. Bookmark the permalink.

3 Responses to Pasar Malam

  1. aku pun suka makan vontot ayam dan rangka ayam :)limau purut buat aper erk? kalo daun limau purut leh buat tomyam..kat kg aku, buh limau purut dalam lubang ular utk halau ulau😀

  2. atty's says:

    suka gak mkn vontot ayam tu ..huhuh.yong tau fu sedapnya ..

  3. Gina says:

    EllieAda orang kata limau purut nie buat mandi…wangi badanKak Attypart tu mmg sedap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s