Kisah Maid 1

After beberapa hari nie, terdapat banyak blog yang mengeluarkan cerita-cerita pasal maid seperti Ayu and Elyn…Aku pun tak ketinggalan ada jugak a few storie psl maid nie.

Aku start ambik maid masa aku mengandungkan Danish lagi..Kak Nor nama die. Actually, bukan untuk aku sorang tapi share ngan Ibu. Kak Nor nie actually mmg dah pernah keje ngan we all sebelum aku kahwin dulu. Tapi masa die berhenti masa ngan we all, tangannya agak panjang sikitlah. Ada jugaklah a few barang yang hilang. Masa aku ngandung, Ibu asked me to cari pembantu la since Ibu masih bekerja, so tak ada orang nak jaga aku nanti. Biasalah kan, bila kiter nak pakai orang, sure tak dapat. Kak Nor nie datang tepat pada masanya, so tak ada pilihan lain, die kejelah ngan we all. So far, sepanjang die keje ngan we all, aku mmg puashatilah cara die menjaga aku ngan Danish masa dalam dan selepas pantang. Ibu pegi keje pun tak susah hati sgt. Tapi yang jadi masalahnya, die nak ambik cuti sebulan sekali cos die ada suami kat sini. Jodoh we all tak panjang…die nak berhenti cos laki die suruh. Masa tu Danish baru 3 bulan. Kak Nor mmg pandai masak…especially paprik ngan kari, mmg sedap. Lepas Kak Nor balik, MIL yang tolong tgkkan Danish cos MIL baru aje pencen.

After Kak Nor, we all tried to cari a new maid. Dapat contact from my aunty..kawan die mcm agen la tapi all the dokumen kiter kena prepare sendiri. Dia hanya bekalkan orang sahaja. Okaylah….harga pun tak mahal dlm RM3,500 sahaja compared to agency. We waited for sebulan setengah jugaklah untuk dapat orang baru. I still remember masa we all ambik dia tu, my house tengah buat open house for hari raya. Bayangkan la agensi called me nd said that boleh ambik die. We all terpaksalah tinggalkan majlis tu and pegi ambik our maid kat Pelabuhan Kelang..giler, kan. Dahlah we all tak tahu jalan ke sana, so redah ajelah.

Our first maid, Neni from Medan. Besar giler orangnya. bawak baju tak banyak so Ibu suruh belikan baju untuk die. Mana nak carik weiii badan besar, terpaksalah ambik saiz untuk lelaki. Masa mula-mula die sampai, aku tanyalah, pernah datang KL ker, tak pernah katanya. We all kan tak pernah ada pembantu so bila tgk die mcm susah aje nak carik baju, kiter pun suruh la die cari sendiri. Takut die segan pulakan. Memandangkan die tak pernah datang KL, aku suruhlah maid my aunty untuk temankan die ke Chow Kit tu. Pegi pagi, tapi dah maghrib pun tak sampai rumah lagi. We all punyalah risau takut jadi apa-apa…ye la masa tu mana ada maid pakai handphoe, kan. Last-last dalam pukul 8 lebih baru die balik. Aku tak tanya die tapi aku tanya maid aunty aku tu. Rupanya, maid aku tu tipu aku, okay..ckp tak pernah datang KL , rupanya die ajak my aunty punya maid tu ker Sunway cos nak jumpa saudara die. Kurang ajar betul tapi aku still sabar lagi la kan.

Masa ada first maid nie, we all duduk ngan MIL….ada a few konflik jugaklah sampai ada one time tu die nak balik cos a benda yang MIL aku tegur die. Punyalah panik aku dibuatnya. Then, entah mcm mana, tiba-tiba dia ckp yang die nak bhenti cos sebenarnya, die tak minat keje pembantu rumah nie…die nak keje kat restoran. Okay, fine. Aku pun uruskan segala borang-borang keluar die and in the mean time, cari orang lain. Jodoh aku ngan die hanya bertahan selama 5 bulan sahaja.

Bersambung……

This entry was posted in Maid. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kisah Maid 1

  1. masviona says:

    pandaikan diorg tipu kita senang2 je….skrang nih kita kena hati2 ngan maid dr seberang nih diorg nih pndai pembohong

  2. Marsha~ says:

    mcm kes maid sy dengar.. tp kalau takde maid, susah pulak….

  3. Elyn says:

    u pun ade cite gak ek…… lagi sambung la…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s