Jalang-Jalang Ganu Kiter – Songket

Sabtu lepas, seperti yang telah aku persetujui ngan ayah, we all ke Kuala Terengganu…misinya adalah untuk mencari songket untuk majlis Kak Nyah nanti. Ayah dah lama nak ajak, tapi aku aje yang tak berkesempatan nak pegi.

Perjalanan yang agak jauh..lebih kurang 2 jam from Kuantan. Peghhh..letih oo duduk dalam kereta lama-lama nie. Bertolak from Kuantan dalam kul 8 and reached KT about 11..cos we all singgah untuk breakfast dulu.

Batu Bersurat, KT

Sesampai aje kat KT, perut pun mula terasa lapar balik..so singgah jap kat Restoran Mat Binjai nie..ibu cakap sedap. Okaylah, cuba aje, perut pun dah lapar.

Kedai nie dua tingkat. Bahagian bawah dah penuh so we all kena gerak ke tingkat atas. On the way nak naik tangga tu, aku ternampaklah telur penyu nie..mcm jakun la jugak weiii. Maklumlah, jarang nampak. Pastu pulak ternampak sotong bakar yang menyelerakan itu..yummy.

Konsep kat restoran nie, kiter duduk aje and akan ada orang datang hidangkan lauk-pauk..nie adalah antara lauk yang dihidangkan. Telur penyu adalah satu kemestian tapi aku tak pernah nak mencuba…mcm gelilah. Lauk pauk die simple aje tapi mmg sedap.

Lepas makan, we all gerak ke Pasar Payang…mmg nielah tempat tarikan kalau ke KT nie…tapi paling tak tahan kat KT nie, panas die mmg menyengatlah. Sesampai sana matahari mmg agak terik so tahankan aje.

Kalau bahagian luar panas, dalam nie pun panas jugak tapi at least berbumbung. Banyak kedai menjual pelbagai jenis batik. Mmg agak juling mata dibuatnya sebab semuanya lawa-lawa.

So, dah jumpa apa yang dihajati…songket.

My sis, Didie pun ikut jugak.

Sempat posing lagi cos lama ooo tunggu ayah memilih songket-songket itu.






Songket-songket mmg lawa tapi menurut penjual nie, sekarang songket Terengganu terpaksa bersaing dengan songket dari Pakistan ataupun India yang dijual agak murah ataupun they claimed that songket itu from Terengganu. Jakel pun buat keje yang sama…songket die bukannya tenunan tapi from mesin and they claimed that itu from Terengganu dan jual dengan harga yang mahal gila.

Hasil tangkapan ayah kat kedai songket nie…lepas kira-kira, abang nie tak payah jual songket selama seminggu la. Banyak tu bang, ayah melabur kar sini. Songket Terengganu mmg mahal tapi the quality mmg superb.


This entry was posted in day trip, family trip, my big family, my family. Bookmark the permalink.

7 Responses to Jalang-Jalang Ganu Kiter – Songket

  1. Elyn says:

    byk nyer songket ayah u borong gina……. mesti cntk2 kan?? i pun ske gak collect songket ni!!

  2. banyakkkk borong songket..terliur lak tengok telur penyu tu😛

  3. Gina says:

    songket tu beli untuk majlis adik I nnt..cantik pun cantik…lagi mahal lagilah cantik

  4. Eikha says:

    Puan Gina, telur penyu sedap gila! But bila makan rasa guilty sebab penyu macam dah nak pupus, so it's a good thing you didn't try.😛

  5. Anonymous says:

    songket ayah awk cntik arbapa harga?-adil-

  6. Gina says:

    salam cik adilmasa beli nie ada yang RM3K dan juga ada yang RM5K

  7. Gina says:

    salam cik adilmasa beli nie ada yang RM3K dan juga ada yang RM5K

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s