Pasar Ramadhan, Jalan Stadium

Kalau balik Kuantan, we all selalu berkunjung ke Pasar Ramadhan at Jalan Stadium. Entah kenapa my dad will always singgah sini padahal ada banyak lagi tapak pasar ramadhan. For protection, Danish have to wear mask sebab ramai org, kan.

Murtabak yang paling popular…Murtabak Pekan. Tapi rasanya mcm tak sehebat yang kat Pekan tu.

Harganya RM6 sekeping..rasanya so-so aje…

The only gerai yang menjual ikan bakar dan ayam golek kat sini. Akhirnya..jumpa jugak something for my breakfast. My pantang tu tak boleh makan nasi or makanan yang berat-berat.

The roaster chicken…dah macam-mcm cara dah tgk org membakar ayam nie…dulu dalam bentuk kecil-kecilan, now it become mass production.

I love ikan cencaru or dalam nama lain ikan jaket. It remind me of zaman Uitm dulu..lauk dewan makan. Sedap sgt..menyelerakan nampak ikan nie, so beli 2 ekor.

Ikan terubuk pun ada jugak tapi tulang banyak sgt..tak sabar la ku nak pilih tulang-tulang masa berbuka kang. Ada jugak yang tercekik nnt.

Berjenis-jenis air ada kat sini, tapi yang paling banyak is air soya ngan tebu la. 2-2 tu not my fav la.

For dessert, still suka ngan gerai nie…Sooka Sweets..Thai dessert..mmg sedap dan manisssss sgt. First time nak try this dessert Badak Berendam..look at the packaging, so unique and nice.

Daddy Jack love this cream caramel.

Beside dessert, this stall jugak jual mcm so-called the appertizer like this one, kerabu mangga and ada a few kerabu jugak mcm kerabu sotong, kaki ayam dll.

Ramai giler org kat gerai nie…mini murtabak. Sedap agaknya..ingatkan nak beli tapi orang ramai so lupakan ajelah niat tu. Lagipun kat tangan pun dah penuh ngan makanan dah.

Ibu decided to beli murtabak kat Bukit Sekilau, near Uitm Pahang. Sedap, katanya. Kita cuba dan tgk samada boleh tak mengatasi murtabak Pekan tu. Bila sampai, tgk ramai orang dok tunggu tapi sampai-sampai Ibu just gi kat org tu and terus org tu bungkuskan untuk Ibu…Wah ! hebatnya. Rupanya Ibu dah called dulu buat order, patutlah.

Nama murtabak nie Murtabak Mengkasar…lepas berbuka mmg sedaplah murtabak nie compare ngan Pekan punya. So, bolehlah suruh die frozenkan and bawak balik KL.

This entry was posted in eating place, ifthar, Kuantan, my family, ramadhan, yummy tummy. Bookmark the permalink.

8 Responses to Pasar Ramadhan, Jalan Stadium

  1. Elyn says:

    pepagi tgk mknn perghhh berkeroncong perut tetibe gina!!

  2. Eikha says:

    Murtabak Pekan RM6 satu?!! :-O Badak Berendam and Kerabu Mangga sangat sedaaaaaap. ;D

  3. s y a says:

    Pekan?? Rindu nk balik Pekan for raya! And also Pekan Sari. hehehe.

  4. *ayu* says:

    badak berendam itu RM1 sahaja??? huh jeles!!!😛

  5. Gina says:

    Eikha, mmg harganya mcm tu..I pun mcm terlong jugaklahSya…I thought u balik this weekend tapi tak aperlah, maybe next time, kanAyu…mmg badak berendam tu harganya RM1 tapi tak berapa intinya, so taklah sedap sgt

  6. azeera ali says:

    Puan..slalu sy pnggil ikan cencaru jer..first time dgr ikan jaket..tp mmg btul pun kn sbb ikan tu mcm ade jaket..hehe..

  7. adenium says:

    menariks… menariks… err.. dah baper kg turun gina..? hehehe

  8. Umi Rose says:

    murtabak mengkasar yang real kat pekan just sepelengkah jer dr rumah I..hehe…u try lah makan ayam golek kat tanjung lumpur tu..tapi kena pergi cepat sbb org ramai beratur..but serious sedappppppp…I tak tipu..kalau org pekan boleh cari ayam golek kat Tanjung Lumpur…tak tipu lah sedapnya tu..haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s