Laksa Pahang ?

You all pernah dengar tak laksa Pahang ? Well, rasanya semua biasa dengar laksa Penang ataupun laksam from Kelantan or maybe laksa Johor, kan but laksa Pahang ? Well, mcm nie rupanya…

First is the ikan…only ikan selayang or some people called it ikan sardin yang digunakan..compare to laksa Johor gunakan ikan parang and laksa Penang gunakan ikan kembung.

Ikan tu akan disiang dan dibersihkan and then direbus untuk dibuang tulangnya. Rebus ngan asam keping yer.

Nie la rupa kuahnya…ada dua version it can be putih or merah. I love the kuah merah instead of warna putih.

The ulam-ulaman is timun and long beans. Ada juga taugeh and bawang besar.

Timun and kacang panjang tu kena dihiris halus-halus mcm nie.

This is the laksa..bukan mcm laksa Johor yang menggunakan spagetti tapi nie mmg laksa yang dibuat daripada tepung. Laksa nie mmg tak ada di pasaraya, hanya dijual mcm kat pasar ataupun beli terus kat tempat org yang membuatnya.

Nie la rupanya lepas kiter campurkan kesemuanya dalam mangkuk..lagi kick kalau letak sambal belacan dan jugak limau…terangkat beb.

Advertisements
This entry was posted in cooking, myself, yummy tummy. Bookmark the permalink.

8 Responses to Laksa Pahang ?

  1. ni laksa trg..hehehe..yang kuah merah tu namanya laksa kuah masak 🙂

  2. atty's says:

    nampak cam sedap je..lom penah terai lagi .

  3. misscrab83 says:

    hish puan ni…kecur liur saya di buatnya…

  4. Elyn says:

    kat kl ade org jual tak???

  5. bspotgurl says:

    mmg sah teringat laksaa sekarang ni

  6. azeera ali says:

    hish mcm sedap jer..tp kan kuah tu mcm kuah laksam kan?puan pnah mkn laksam x?sedapp sgt..=)

  7. adenium says:

    wooo..macam laksa trg gak..bestnya….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s