Puding Favourite

Our faculty pun antara yang tersenarai nak buat Rumah Terbuka and we decided to have the potluck concept. Each one of us kena membawa makanan sendiri. I nie puas memikir, apalah nak bawak yer so come up with bawak puding aje. Dulu masa ada maid lama, Ifa just order aje and die akan masakkan tapi Ikan, yang baru nie tak berapa nak pandai sgt pasl masak-masak nie and then die nak tgk-tgkkan Ryan The Lion jugak.

First, we need to have agar-agar. Masukkan dalam air dan masak sampai sebati ngan air. Nak buat puding nie, I just main sukat ikut hati aje, tak ada specific measurements, just campak-campak aje cos dah selalu buat puding nie so tak rasalah kekok langsung.

Sementara menunggu agar-agar cair, kena sediakan bahan-bahan campuran dulu iaitu kuning telur, susu cair dan juga gula.

Campurkan semua sekali dan gaulkan sehingga sebati.

Bila agar-agar dah cair, masukkan adunan tadi ke dalam agar-agar tu yer. and kacau la perlahan-lahan.

Then, add butter untuk melemakkan lagi puding tu or maybe nak mewarnakan lagi puding tu.

Of course the fruit cocktail. Usually, I love to use Del Monte cos buah-buahan die so banyak dan manis-manis. Kalau pakai jenama lain, mcm entah apa-apa buah la yang depa taruk dalam tu.

Masukkan all the fruit and the air sekali ke dalam adunan agar-agar after then terus masukkan ke dalam bekas yang sesuai.

So, I managed to get 2 bekas…thought of buat dua adunan tapi rasanya dah cukup banyak dah tu. Hope the guests will enjot the fruit cocktail pudding yer.

This entry was posted in cooking, myself, yummy tummy. Bookmark the permalink.

4 Responses to Puding Favourite

  1. AzeEra says:

    puan..ni mcm dadih kan?

  2. Gina says:

    Azeera…Nope, rasa die lain sikit mcm dadih yang segera tu

  3. AzeEra says:

    oo…nak try lah..;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s