2009 Year Review

The 2009 is nearly end…my God…cepatnya masa berlalu. Banyak perkara-perkara yang berlaku dan Alhamdulillah, semuanya dapat diatasi.


Me and myself
I love myself, just the way it is. I’ve met a lot of people through Facebook and some bloggers. I jumpa balik my schoolmates since sekolah rendah dengan tagging gambar-gambar lama yang menimbulkan memori suka dan duka zaman persekolahan. My blogging life pun dah bertambah-tambah dengan kawan-kawan secara maya yang sama-sama berkongsi cerita suka duka kehidupan seharian mereka dan I follow every single things.

Me and the boys
Well, ahli keluarga dah bertambah…Ryan the Lion genap setahun umurnya in October dan sekarang semakin tak terkawal dengan karenahnya. Danish the Menace telah memulakan persekolahan awal tahun ini….yes, I never wrote in any entry about it because I never sent him to school since his first day cos Ibu takut die taknak pergi sekolah dengan kehadiran I so Ibu just sent him to school everyday. By giving him an early education, makes him a better kid now. Danish dah mula kenal huruf dan number. He also start making new friendship and bila balik sekolah akan sentiasa menceritakan aktiviti seharian die di sekolah. Bila pertama kali menghadiri konsert anak, rasa sebak bila memikirkan yang anak-anak semakin membesar.

Me and family
Alhamdullilah, family ku makin bertambah dengan kehadiran menantu baru. Ayah masih meneruskan perjuangannya di Parlimen membahaskan suara-suara rakyat and Im very proud of you, Ayah. Walaupun Ayah terlampau busy melayan karenah-karenah manusia yang sentiasa meminta bantuan dari segi kewangan yang ada kalanya mcm tak masuk akal, even anak nak kahwin pun nak mintak sumbangan, tapi Ayah masih tersenyum melayan karenah mereka. Good Job, Ayah. As Najib Tun Razak berkata, Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan begitu bermakna bagi Ayah. But don’t worry, apa juga yang Ayah buat, all of us akan sentiasa menyokong dan membantu Ayah. As for Ibu, tamatlah sudah kerjayanya dengan Kerajaan Malaysia dimana mulai 25 Disember 2009, Ibu dengan rasminya menjadi warga pencen dan suri rumahtangga sepenuh masa. Well, tapi I know Ibu very much. She will never duduk diam dalam rumah, and she will penuhkan her activities with her collegues and friends and maybe she will have her own Datin Diaries. As for my sisters and brother….Kak Nyah is expecting her first born somewhere in May/June 2010, Didi got her job as a lecturer in Rembau and still working as a part timer in Lewre while Abby is still busy with MAXIS. Kak Cik also dah keje, in Hartamas while Hannan is struggling his studies. Hopefully he will graduate with full colours. On December 7th, all of us in family dikejutkan dengan satu kejadian yang begitu menyayat hati dimana rumah kami yang kami diami selama 20 tahun telah terbakar, tetapi kami sekeluarga menghadapinya dengan tenang dan menggangap itu hanyalah cabaran dariNya. And now, rumah itu sedang dalam peringkat pembaikpulihan dan dijangka siap dalam bulan Feb 2010.

Me and soulmate
I really love him so very much. Although ada jugaklah bercakaran especially during shopping cos he’s a brand conscious type of guy. Daddy Jack pernah marah I bila I nak beli baju anak yang entah apa jenama. He said that ” Mummy pakai Coach, anak pakai jenama cap ayam ” tapi tak apa cos he will pay for all the expenses. Alhamdulillah, rezeki juga makin bertambah. We managed to have our dream car, CRV and our own crib. As for gadgets, new Apple MacBook Pro for Daddy Jack and for me, always handbags walaupun dah penuh almari tapi tak apa….masih boleh disumbat lagi. Daddy Jack juga akan memulakan sessi pengajian PHDnya in 2010. Sometimes I wonder, he’s taking a Instructional Technologies for both his Master and PHD, but he didn’t have his own Facebook account…nie nak kena paksa die buat satu. Our dating game juga bertambah-tambah seronok. Paling jauh we all pegi so far is Penang and hopefully maybe planning to do it again next year, maybe oversea. We even have a quick dating time, like Starbucks or movie date. Dinner also is a must at least at Chilli’s. As for Daddy Jack, 2009 is his best years where his football team, Manchester United were on their Asia Tour in Malaysia and sanggup berhabis duit untuk itu. As for me, I have to follow apa yang die minat walapun sometimes ada benda-benda yang I tak berapa nak minat.


Me and career
Sudah 2 tahun, I menabur bakti di tempat kerja sekarang ini tanpa rasa jemu di hati. Setiap hari, mahu melakukan apa yang terbaik untuk diri dan juga keluarga. Perhubungan di antara officemate juga bertambah mesra dan selamba. Thanks to Yan, Adlene, Lin, Cik Dat, Shahril yang sentiasa menceriakan hari-hari I dengan gelak ketawa. Well, you all tahu susah senang kiter selama ini, kan. Adatlah, bila pegi mana-mana office/jabatan, ada aje yang tak suka dan mencari salah dan silap kiter. Dengki mendengki, busuk hati, tidak suka menayaksikan kesenangan dan suka menjatuhkan orang tu mcm satu pakej bila masuk alam pekerjaan. I dah lali dan dah tak ambik peduli as long as I pikir that I cari rezeki untuk diri sendiri, family pun sudah memadai.

Me and students
Sentiasa gembira bila berjumpa students. To me, my students always teach me something new in life. Susah senang mak ayah mencari duit untuk anak-anak belajar tapi disalahgunakan oleh anak sampaikan ada mak ayah yang percaya anak-anak mereka belajar tapi bila diperiksa, rupanya anak mereka tak pernah mendaftar sebagai pelajar selama satu tahun. Bagaimana ini terjadi ? Bila anak-anak mintak duit beribu-ribu kat mak ayah atas alasan nak bayar yuran, kalau tak bayar tak boleh ambik exam. Itu hanya segelintir mak ayah yang rasa sangsi pada anak-anak, tapi yang lain-lain tu ? Kesian mak ayah, anak-anak tipu hidup-hidup. Tak terpikir ke betapa susahnya mak ayah nak cari duit untuk membayar yuran ? Tanggungan bukan satu tapi maybe 3 lagi. I always treat my students as my friends. Sometimes, they even come to me, just wanna share something or paling suka bila gossip time. I banyak belajar from my students about life. I ikut cara Ibu, when you want to really know your students, you should be part of them. Yes, I praktikkan cara itu and I think its work. Be part of them, tapi janganlah over sangat, nnt dicop sebagai tak sedar diri pulak. This year jugak, its going to be a a sad year for me and some students. They will leave me soon as they will finish their diploma. I will miss ALL of them. They are my babies. I hope they will apply all the things that they learned for about 2 and a half years. Im going to miss the kecohness yang they all buat bila masuk fakulti, budak-budak yang nakal tapi sentiasa girang dan gembira, mulut-mulut laser yang tak ada insurans, kasut-kasut flip flop and sandal yang cantik-cantik, bunyi dan jenis-jenis handphone yang canggih manggih, gaya fesyen-fesyen terkini, gadis-gadis yang berambut perang dan karat, budak-budak yang selalu datang ambik gula-gula serta suka mengusik barang-barang atas meja serta sms-sms yang berbunyi ” Puan, ada kelas tak esok or Puan, maaf saya tak dapat hadir, ada masalah keluarga or Puan, saya ada MC, period pain “. Thank you to ALL my students..whether you graduate or not, and to the one yang masih di dalam pengajian, for making my life so meaningful and brighter each days. Tiada hadiah yang boleh kalian berikan untuk membalas jasa-jasa saya…to be the BIGGEST compliment I received so far is ” Thanks you, Puan Gina, Kak Gina, Kak G, G” cukup memadai buat saya seadanya.

This entry was posted in Mummy's note, my heart said so, myself. Bookmark the permalink.

9 Responses to 2009 Year Review

  1. Liza says:

    Happy New Year Gina, May 2010 bring more success and happiness to all of us…Amin….

  2. banyak suka duka 2009 kan.nway, selamat tahun baru yer..semoga tahun 2010 lebih indah!

  3. gdsjht says:

    thank you puan gina. selamat tahun baru.

  4. lucky says:

    happy new year!🙂

  5. Keanorlinsya says:

    Thank you too u too. Hopefully tahun depan tak tambah koleksi apology letter kat your wall of shame. Love you Puan Gina!

  6. no'0n says:

    ouh terharu😦

  7. ceritaaku says:

    terima kasih atas nukilan ini! i ske sangat2!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s