Belajar tinggi-tinggi, otak letak kat kaki

This entry is a bit panas and the wording are extremely kasar,
so pls forgive me for that.

Ibu dan Ayah..I’m so sorry, I have to express my feelings

Semalam, my sister called me up and asked to bukak my anak jiran punya status. I macam dapat agak yang sure panas punya and it’s true !!!!!

I rasa I ada buat entry yang keluarga I ditimpa musibah on early December dimana rumah I terlibat dalam satu kebakaran and now, the house is under renovation. Kalau dah namanya buat renovation, takkan la nak senyap sunyi, sure la ada bunyi bising segala. I pun tak tahu apa masalah budak hingusan nie. Nie kali kedua die carik pasal ngan our family. First time dulu psl parking kereta, then siap tulis FUCKED OFF lagi kat status dan ditujukan kepada my family. At that time, mmg kitaorg diam ajelah sebab die update status die dalam pukul 1-2 pagi, then mcm tak ada bukti. And I mcm tak ambik pusing sangat tapi kali bila die buat balik untuk kali kedua, mmg tak boleh dibiarkan.

We all dah berjiran dengan Cik Ani nie lama giler, about 21 years. Masa tu, we all baru pindah ke Melawati. Anak Cik Ani masa tu baru 2 org..both girls. Now, anak die pun dah 5 org dan semuanya perempuan. Dua dah kawin, sorang tggl a same row dengan kami dan sorang lagi tinggal kat Kuantan. So, I treated the family mcm saudara sendiri. Even Cik Ani tu dah macam mak sendiri. Nak tahu mcmana rapatnya kitaorg ? Kalau tak cukup nasi atau barang keperluan rumah, mmg tak seganlah nak pinjam kat rumah sebelah menyebelah.

Paling penting, Ibu pernah pegi jenguk anak die masa kat MRSM Kuala Klawang dulu. Bayangkan, betapa besatnya pengorbanan ibu untuk keluarga ini. Kakak die kat MRSM Kuantan dulu selalu jugak kami jengok kalau balik sana. Then, bila ada kenduri kendara, kami tolong sikit-sikit. I bukannya nak ungkit, tapi biar anak die sedar sikit.

Masa kecik-kecik dulu, mak die banyak makan hati bila anak-anak jerit kat mak ” Bodoh, Babi dsbnya”. Kecik hati mak die. Pastu menangis melalak-lalak, ada kami kisah ? TAK PERNAH. Ada one time, adik die mengunci diri dalam bilik dan cuba nak kelar diri, siapa yang mak die panggil, kalau bukan IBU ? Itu belum cerita bab hantar dan ambik balik sekolah, pegi tuisyen dan pada masa-masa kecemasan. Cuba fikir sedikit sebelum cuba nak put the blame on us.

Itu belum cerita psl kakak die terlanggar akuarium masa cuba nak reverse kereta tapi entah macamana kereta tu terloncat ke depan, pastu menjerit-jerit sebab malu, then siapa yang alihkan kereta tu kalau bukan mu husband. Ayah die entah macamana telah dapat minor stroke seminggu sebelum Raya Haji lepas. Kebetulan me and Daddy Jack balik awal. Then, tetiba ternampak a few peoples depan rumah die. We all pun mcm terkejut jugak, rupanya ayah die tetiba-tiba tak boleh bangun. Badan mcm tak boleh gerak sebelah. Si penulis status kurang ajar nie dengan muka sedih (YES…I still remember the face !!!!!!) bertanyakan kerusi roda my nenek tapi tak ada. Daddy Jack yang kurus kering la yang tolong angkat ayah die from katil ke kerusi roda dan masuk dalam kereta.

She’s one of the Monash University student in Sunway. Mak die berhempas pulas melahirkan die tapi kesian, anak jadi macam nie. Nasib baik tak pergi oversea (menurut mak die, keputusan periksa tak cukup melayakkan die untuk ke sana ).

I think that maybe she felt burden kena duduk rumah untuk uruskan hal-hal keluarga. Selama nie maybe die enjoy boleh keluar dengan member-member, lepak dan tengok wayang tak kira masa. Bila keluarga ditimpa musibah, die tak dapat nak bersuka ria sebabnya she has to be a responsible person dengan membawa mak die ke sana ke mari. Mak die have to take care of the father since the father tak berapa nak boleh bergerak sangat. Both sisters keje, sorang kat Kuantan and sorang keje kat Cheras. Lagipun- dua-dua dah ada tanggungjawab dan juga suami untuk dijaga. Die kena jaga rumah dsbnya. Pls la…benda tu bukan beban okay. Itu tanggungjawab seorang anak, kira macam sebahagian jasa untuk balas jasa kedua-dua orang tua.

Dengan tersebarnya status die kat FB, apa lagi, all my sisters and brother bertubi-tubi la menyerang die. tapi I think she’s so stupid and coward. Why ? After she posted the post, tetiba die terus buang me and my sisters from the friend list. Well, kena takut? You start the game, so kiter main sampai habis…jangan separuh jalan.




Semalam, we all adik-beradik decided that we must do something about this girl. We have to confront in front the mother although one of the sister tak bagi we all jumpa mak die atas alasan cuma bagi nasihat kat budak nie sebabnya die tak matang dan tak kawin lagi. WTF ? Even I mengajar my students yang lagi muda dari die pun boleh berfikir secara matang dan tak kawin lagi. Kebetulan, masa we all tunggu dalam pukul 9 mcm tu, ayah die tengah ada sesi urut and we dont care, we all tunggu kat luar tu sampai sesi tu habis dalam pukul 11 malam. After that, I panggil mak die cakap kat luar and mak die terperanjat bila anak die buat hal lagi. We confront each other and she really annoying. Still tak nak mengaku and cakap yang die tak ada niat pun. Banyak bendalah yang membuatkan we all panas hati antaranya, die siap ckp lagi yang kenapa we all nak bising-bising dan nak ambik tahu padahal itu acc Facebook die. Then, die siap ckp lagi, kenapa pulak kami adik beradik mcm update status kat Facebook marah-marah kat die, well ikut suka hati kamilah psl itu account kami kan..Kenapa pulak, lepas kau dah delete kami, ko masih nak ambik tahu psl status kami ? Die kata, kakak die PM die all the msg, so maknanya ko memang still nak ambik tahu, kan.

We all berperang mulut jugak semalam tapi perangai die masih menjengkelkan…end up, tak payah cakap banyak-banyak, hasilnya die dapat PENAMPAR from the Manan’s family. Lepas kejadian, mak die menangis-nangis telefon Ibu.Tahu tak apa balasannya bila anak-anak menbuatkan mak die menangis ? Since ko duduk rumah, tak ada nak buat kerja, so search ajelah dalam internet tu.

Advertisements
This entry was posted in family matters, siblings. Bookmark the permalink.

10 Responses to Belajar tinggi-tinggi, otak letak kat kaki

  1. Elyn says:

    owhhh ini cite sebenar. no wonder u marah2 gina.

  2. Eikha says:

    Hahaha way to go, Puan! Orang macam ni memang kena ajar. And betul tu, kitaorang yang lagi muda and belum kahwin ni pun boleh berfikir dengan lebih baik.Haish, saya memang pantang orang yang trash orang lain guna media platform ni lepas tu nak kasi alasan "Suka hatilah, account I." And then bila kena trash balik nak naik angin. Memang annoying pun! Kalau dia boleh buat kita pun boleh kan?Good job, Puan! Salute!

  3. Suki Cida says:

    uh me yang baca, me yang menggigil sakit ati… mmg sakit kalau ahli keluarga di kait2kan… tindakkan kita bukan buat kecoh but to protect familykan? ini la masalah… FB sekarang di salah gunakan… and i hope lepas inciden ni budak tu tak la buat kecoh2… patutnya dia berterima kasih ada jiran macam family you… susah nak dpt sekarang ni… sekarang jiran2 pakat buat bodo je…nampak org pun buat tak nampak…

  4. kathy jem says:

    Gile la dengar cite Cik Gina ni..mengongkan orang macam ni..eeee mesti sakit atikan..

  5. Pn.teruknye bdk tuh.btol2 kurang ajar and x pandai nk balas budi baik org.kalo sy berada di tempat Pn.sy akan buat bende yg same.die da main2 soal maruah family Pn.sy doakan semoga Allah s.w.t sentiasa melindungi keluarga Pn.Love,aina.

  6. Anonymous says:

    lagi kita bercakap lbih, lagi banyak penipuan dan pembelitan berlaku.

  7. dah tau salah tuh diam je lah..ape nak stalk2 nie?

  8. Liza says:

    truknyer perangai, this type of people mmg very rude and annoying! i will do the same as I cannot stand people saying things about my family

  9. atty's says:

    kadang..tahap sabar kita hilang.jadi elok gak berdepan tu ..gina..kan ..puas ati ..

  10. lily lotus says:

    erkk..annoying betul perangai gitu..siap kantoi besar2an lagi bleh buat segala mak nenek denial. insaflah budak kecik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s