Groceries….rasa macam kat Malaysia

Kat Aussie, keselamatan kanak-kanak amatlah diutamakan. So, setiap kali naik kereta, kanak-kanak wajib diletakkan dalam carseat, kalau they all boleh duduk, kena pakaikan tali pinggang. Itu mmg wajib, kalau tak kena saman. Masa mula-mula sampai tu, takut jugak kalau Ryan the Lion buat hal, tapi so far, okay aje.

We all pergi ke Asian Groceries Warehouse nie. Actually, ada aje kedai Asian yang berdekatan dengan rumah, tapi ada kawan Daddy Jack suggest pergi sini sebab nie pembekal terbesar kat Adelaide nie so pilihan lagi banyak kat sini. Kawan Daddy Jack cakap, ada banyak jugak barangan Malaysia kat sini so kita tengok apa yang ada yer. Antaranya :

Taraaaa…Kicap Kipas Udang pun ada kat sini. Sukanya Danish the Menace bila tgk botol merah nie. Terus beli 3 botol. Harganya 3 dollar so kalau tukar duit RM dalam 9 ringgit satu. Apa nak buat, telan ajelah.

Sardin….Yes !!!!! I love sardin very much. Thanks God ada jugak jenama Cap Ayam nie kat sini. Terus rasa bolehlah hidup di Aussie nie.

Petai pun ada jugak…sempurna sudah selera ku di sini. Tak beli pun sebab kebanyakan barang-barang kat kedai nie mcm dah expired, so kena tgk betul-betul. Menurut kata tokey kedai nie, lagi 2 minggu, banyak lagi stock makanan dari Malaysia akan sampai. Wah !!!!! syoknya.

Rebung dalam tin. Kalau-kalau teringin nak makan masak lemak rebung, pakai aje nie, janji ada rasa.

Nangka pun ada jugak dalam tin

Proud to be Malaysian…and bangga jugak dengan jenama Cap Ayan. Sampai ke Aussie terkenalnya.

Singgah sekejap di halal meat shop. Kat sini, biasanya halal meat shop nie diusahakan org Pakistan.

Sausages kat sini lain sikit dari Malaysia. Sini semua kena timbang, tak macam kat Malaysia dah siap pack.

Ayam pun they all dah potong siap-siap, tak jual seekor mcm selalu kiter nampak kalau pegi Giant tu.

Daging pun sama, ada daging lembu dan ada daging kambing

Sausage die jauh berbeza ngan kiter. kat sini, 100% daging ayam atau lembu. Tak ada campuran.

Ayam die pun agak besar-besar jugak dan juga quite murah la poultry di sini.Ada orang suggest, kalau pegi beli daging, belilah banyak sikit untuk stok seminggu sebab nak pegi hari-hari agak jauh jugak.

This entry was posted in Aussie, groceries and foods shopping, my family, weekend stories. Bookmark the permalink.

3 Responses to Groceries….rasa macam kat Malaysia

  1. yatie says:

    first time tgk petai dlm tin….

  2. nadja says:

    best nyer tgk orang shopping2 nih kan.. terasa nak masak plak..

  3. kathy jem says:

    tengok kicap tu jadik lapar..ekeke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s