Barang Rumah

Well, I never had a chance to duduk sendiri kat Malaysia. Since kecik sampailah anak dah dua pun masih duduk ngan parents. Rumah we all kat Shah Alam tu pun dah siap tapi tak berkesempatan nak duduk setelah Daddy Jack dapat offer pegi Aussie. So, bila dah kena merantau ke negara orang, barulah tahu macam mana nak duduk sendiri. Nie semua adalah dugaan dari Nya.

Yes, I have my own place after menumpang rumah one of Malaysian student selama 3 minggu. Sepanjang menumpang rumah orang, banyak benda yang we all planned like barang-barang kelengkapan rumah dan lain-lain matters like bil api & air serta utilities. Bila dah confirm dapat rumah, we all start to buy all the kelengkapan rumah. We all biasanya beli barang keperluan rumah di Kmart sebab berdekatan dengan rumah.

I really like Pyrex. Memang masa kat Malaysia dulu dah berangan that all my barang-barang dapur nak pakai Pyrex. And to tell you the truth, its so much cheaper here compare to Malaysia. Bayangkan, Pyrex nie dijual di kedai-kedai supermarket macam Giant, Tesco atau Carrefour aje. Kalau kat Malaysia, normally Pyrex nie dijual kat tempat-tempat kelas mcm Parkson atau Isetan, kan. Berbeza sungguh la.

My first Pyrex collection. Ramai orang Malaysia especially yang perempuan dok sibuk mengumpul Corelle. So far, I dah melawat beberapa rumah org Malaysia, mesti ada Corelle. They all kata, Corelle kat sini mmg murah compare dekat Langkawi and the pattern is up-to-date. Entahlah yer, I masih baru so mcm blur-blur bab Corelle nie.

Rumah yang we all sewa nie tak fully furnish so banyak benda yang we all kena beli. Lagipun, sebelum nie rumah sewa tu ada minat Vietnam yang sewa so banyak benda-benda dalam rumah tu we all buang sebab macam ada was-was sikit la. We have to but everything like set periuk belanga, tong sampah and etc.

Since rumah nie tak fully furnish, and the house memang kosong cuma ada beberapa benda aje yang tinggal like katil and electric stove. We decided jugak untuk beli fridge sendiri sebab ramai jugak orang kat sini suggest beli aje yang baru sebab barang-barang 2nd hand mcm tak berapa bagus conditionnya. Since Harvey Norman tengah buat sale giler-giler sempena Easter, we all rembat la fridge satu. Mulanya nak ambik yang Samsung, harga pun dalam $395 aje tapi bila check stock mmg tak ada..so terpaksa jugaklah ambik yang sebelah tu.

Washing machine pun tak ada jugak so rembat la yang paling kecik sekali yang hanya sampai 5kg. Buat apa sampai 9 kg, baju pun bukannya banyak sangat.

Kat Kmart nie, semua barang-barang keperluan rumah pun ada jugak. Nie bahagian untuk cupcakes. Giler tgk all the equipment like the acuan, colouring and the pattern.

I dah jumpa my interest…drawing. Memang lama dah nak kembali melukis tapi tak ada masa la. Now, I think I have the time to do my creative side and Im so ready to do it untuk memenuhkan masa lapang. No need art shop, kat sini semuanya ada from colour, brushes and the canvas..all under one roof.
As for Daddy Jack…nie adalah kepuasan pada dirinya. Dia telah membeli TV Plasma 50 inci Full HD lagi. I tak tahu nak cakap apa, just terima ajelah.

This entry was posted in Aussie, home sweet home, my family. Bookmark the permalink.

2 Responses to Barang Rumah

  1. macam aku mula2 kawen dulu aja gaya shoppingnya nih 🙂

  2. iena says:

    kalau dok shah alam mesti akak shopping kat tesco or giant… bila balik sini…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s