Veggie Garden

On the way nak ke other places pulak, ternampaklah pulak Veggie Market nie and one of the families nak singgah untuk membeli sayur sikit. Maklumlah, anak dah nak masuk sekolah balik, so kenalah top up apa-apa yang patut.

Alamak….sama la pulak nama dengan tomato nie.

Fresh veggie merata-rata. I tak berapa nak beli sangat sebabnya depan rumah tu kan mmg dan a afresh veggie mart so kalau nak makan, just lintas, beli dan balik masak.

Epal yang merah-merah, manis dan keruk kerak bila mengunyahnya. So juicy tau epal kat sini.

Celery, teringat ada satu juice station kat KLCC yang buat jus celery sedap sekali, Juice Bar rasanya, betul-betul depan escelator.

Orang sini tak makan daun bawang, depa hanya makan bawang aje so, orang Malaysia terpaksalah menaman pokok daun bawang belakang rumah.

Beetroot, nama Melayunya tak pastilah apa tapi kat sini, benda nie memang menjadi kegilaan la. Siap buat juice lagi. Anyone tahu namanya dalam Melayu tak ?

Kacang buncis kat sini nampak macam pelik sikit dari segi warna hijaunya. Rasanya pun macam manis-manis sikit.

Capsicum kat sini memang murah. Satu beg 5 kilo baru dan $1.99 aje. Tapi, buat apa nak beli banyak-banyak, sebiji pun belum tentu habis.

Buah terlarang untuk Danish the Menace, anggur. Masa one time pegi jemputan makan, kebetulan belakang rumah die ada tanam pokok anggur nie, Danish dok ralit makan, bila balik rumah, batuk tak henti-henti then terus muntah. Orang kata, getah die nie macam bisa sikit for those yang batuk-batuk nie. Yer ker?

First time tengok fresh walnuts. Kulitnya keras

Suka sangat dengan brocolli especially kalau buat stir fry, letak udang sikit, perhhhh, terangkat. Brocolli kat Chilli’s mmg terbaik.

At first ingatkan nie asparagus tapi rupanya baby brocolli, so nak cuba jugaklah tak lama lagi

Kobis die mg besar sangat. Even beli sebelah pun nak menghabiskannya pun payah, makan sampaikan kembong perut dibuatnya.

Tomato segar sampaikan tangkai pun masih ada kat buahnya. Tomato kat sini ada yang ditanam secara organic, rasanya tetap sama.

Teringat Ibu punya masak lemak labu dengan ikan masin….sedap sangat. Sayu-sayuran kat sini memang segar-segar dan juga besar-besar. They all memang makan sayur giler-giler kat sini. So, for those yang suka makan sayur, apa lagi, meh la datang sini.

This entry was posted in Adelaide's gang, Aussie, day trip, my family, weekend stories, yummy tummy. Bookmark the permalink.

2 Responses to Veggie Garden

  1. Nisa A. says:

    beet root??xtahuu la nama melayu nye. hehehee… tp kan madam, klu gosok beet root kt bibir bleh hilangkn lebam bibir.huuu tu je la yg sy tahu psl beet root~ ehhee

  2. daela says:

    aduhai..syok nya…akk try la buat labu masak lemak…sure sedap..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s