Danish First Day @ Magill Kindergarten

On Wednesday, Danish the Menace dah start his day at kindie. At first we all nak masukkan die one day only from 845 am till 330 pm supaya die mebiasakan diri bila masuk primary 1 nanti tapi macam tak sampai hati la pulak, so we all pecahkan kepada 2 hari aje, Rabu and Khamis sahaja.

Konsep pun lebih kurang sama ngan Tadika Aman Ceria die ada message book. Tapi new kindie nie bagi file, lagi besar.

Siap ada newslletter and all the info that all the parents should know apa sahaja yang berlaku di kindie atapun di kawasn berdekatan like penculikan kanak-kanak, diseases dll.

All the kids kena bawak bekalan from rumah untuk memastikan makanan-makanan tu bersih dan tak tercemar. The kindie dah beritahu apa makanan yang boleh dan tak boleh dibawa ke sekolah. Antara makanan yang tak boleh di bawa adalah makanan yang bergula, coklat dan yang tak berkhasiat. Kalau pihak sekolah dapat tahu anak kita bawak makanan-makanan yang dilarang, the parents akan dapat warning letter from sekolah. They all begitu menitikberatkan pemakanan untuk tumbesaran anak-anak mereka. Siap ada snack dan yang boleh diterima adalah, muesli bar, fruits dll. So for danish untuk hari pertama aje dah bawak apple.

Kesihatan pun diambil berat yer. Sekiranya anak-anak ada menunjukan sakit yang boleh berjangkit atau memudaratkan, tidak dibenarkan sama sekali menghantar anak-anak ke sekolah dan perlu memastikan anak-anak telah sihat sepenuhnya untuk ke sekolah.

Pakaian untuk ke sekolah tak perlu uniform apa bagai, just memadai pakaian yang selesa aje tapi kasut kena pakai sebab banyak buat aktiviti luar.

Muka ceria aje. At first, I takut jugak sebab before this masa on his first kindie at KL, Ibu yang tolong settlekan everything and 2 minggu jugaklah Ibu and my mother in law bertunggu tangga kat kindie die. So, untuk first day nampak macam semangat aje nak ke sekolah. I even pujuk die that I tak boleh hantar but I promised untuk ambik die balik sekolah.

Bergambar after balik sekolah. The teacher said that he’s doing fine aje kat sekolah. I think die pun paham kut.

Rasanya, benda-benda nie yang macam membuatkan Danish the Menace suka untuk ke sekolah. The big playland.

Even kawasan indoor kecik aje dari outdoor. Rasanya memang lebih banyak buat outdoor from indoor la.


Kawasan yang berbumbung tu adalah tempat sand hut di mana kanak-kanak die bermain pasir kat situ. I think that all the kindie at Aussie nie lebih suka kanak-kanak explore outdoor, not focus indoor sahaja.

The kids bag should be place outside, actually beg nie hanya ada luchbox aje..buku-buku semua letak kat cupboard masing-masing.

Sementara menunggu parents datang ambik anak-anak masing-masing, the teacher will do the storytelling. Masa I sampai, tgklah Danish dok leka main-main ngan bebudak mat salleh tu.

Mini library..the kids can just ambik buku and bawa balik, pinjam for a few days after that letakkan balik kat rak nie.

Habis sekolah, the teacher will put everything yang the kids buat kat luar, so bila parents ambik anak-anak, the kids collect and bawak balik.

The management even asked us to be part of the kindie like macam supporting staff la, I teringin jugak tapi bila memikirkan that I have to take care of Ryan the Lion so, tggu la lain kali, maybe next year.

Parents memo board. Even parents pun ada hari die like macam moviethon di mana parents boleh menonton movie and the kindie akan jadi macam babysitter.

The black colour is jacket for winter and the red one is the casual T-shirt for outdoor activities. Even though Danish tak lama kat kindie nie, tapi we all beli jugak as part of the memories.

This entry was posted in Aussie, just the two of us, kindergarden, the boys. Bookmark the permalink.

One Response to Danish First Day @ Magill Kindergarten

  1. atty's says:

    meesti danish happy ..sekolahnya mcm besh je..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s