Marion Sunday Market

Normally, our weekends barulah we all keluar gi jalan-jalan. Saturday biasanya we all mencari garage sales and for Sunday adalah hari untuk Sunday Market. So far, we all selalu pergi 2 Sunday Market; satu di Brighton dan satu lagi di Pooraka. Do Brighton, konsepnya macam ala-ala car boot kalau di UK tapi di Pooraka tu lebih kepada macam pasat tani kalau di Malaysia.

Entah macamana, 2 minggu lepas, we all macam nak try this new Sunday market terletak di Marion. Ingatkan dekat, rupanya dalam 20 km jugaklah from our house. Tapi since yang dekat Brighton tu buka 2 minggu sekali, so we all layankan aje. We all tertengok iklan psl market nie dalam newspaper.

Konsepnya pun lebih kurang sama dengan Brighton tapi macam lagi besar dan lagi banyak barang-barangnya. Konsepnya, menjual dari kereta masing-masing. Mereka akan menjual apa sahaja from baju, peralatan rumah, permainan kanak-kanak dll barang asalkan boleh jual…tak percaya ?

First stall we all jumpa, menjual barangan peralatan elektrik macam VCR Player…cuba cakap, siapa yang masih pakai VCR pada zaman nie.

Olive oil buatan sendiri

Baju-baju dan permainan kanak-kanak

Tupperware kat sini mcm tak berapa nak suka, even they all pakai buang aje. So, ada a fews Malaysian yang jadikan mcm collectibles items sebabnya they all pakai sekejap aje. Ada tu tak pernah jumpa kat Malaysia.

Pokok cili berbuah ranum tapi sayang, I tak pandai bercucuk tanam.

Even secondhand basikal pun ada di sini. Daddy Jack mmg nak sangat cari basikal untuk pergi Uni dan hajat di hati telah pun dipenuhi dengan hanya $20 sahaja.

See, antara barangan yang tak masuk akal untuk dijual…bakul basuh baju pun ada jugak nak dijual tapi percayalah, ada juga yang membelinya.

Pokok-pokok untuk taman pun ada dijual

Kedai menjual pelbagai barangan, antaranya baju

Stroller 3 wheeler. I still remember teringin sangat dengan stroller mcm nie masa Danish kecik lagi. Udahnya stroller tu tinggal kat Kuantan. Masa Ryan pulak, sibuk pakai Quinny Buzz, pun tggl jugak kat Melawati, Akhirnya, melanyak McLarren aje udahnya. Kat sini, 3-wheeler nie jual kalau kat Sunday Market dalam $20 dollar aje and conditionnya masih elok.


Kipas siling pun ada jugak yang menjualnya. Normally, they all menjual nie bukannya tak ada duit tapi adakalanya macam they all dah beli baru atau[un pindah rumah even rumah buat renovation so mana-mana barang yang they all tak nak pakai, baik they all jualkan aje.

Nie pemandangan yang biasa. Nie pun kira kecik la jugak. Ada tu besar die mak aiii, macam budak kecik aje. Normally, they all tak lepaskan, just ikut aje ke mana anjing tu nak pergi.

Dah…dah dapat basikal, so bolehlah pulang

Advertisements
This entry was posted in Adelaide's xtraordinary, Aussie, family outing, my family, weekend stories. Bookmark the permalink.

3 Responses to Marion Sunday Market

  1. UmiMia says:

    3 tahun nanti..turn u pulak buat garage sale ni…mesti byk benda kena jual time tu….

  2. hi, I add blog u kat blog list I. Hope u dont mind.

  3. paperheART says:

    here in sydney they dont really sell second hand items like these… the markets usually sell local crafts. maybe its time for me to be on a look out for flea markets in the area.. hmmmmm… but then again maybe thats why theyve got garage sales happening pretty often.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s