Tuan Tanah

This is my landlord’s wife. Namanya tak pasti tapi my landlord tu Mr Rocco…he’s Italian. They all memang baik. Actually, before we all masuk rumah nie, the previous tenant from Vietnam. Masa we all nak masuk, banyak betul benda-benda dalam rumah nie yang rosak dan mereka kena betulkan.

Even masa Daddy Jack datang untuk bersihkan rumah, memang banyak barang-barang lama prvious tenant tu tak buang like baju-baju, sampah even buku-buku. Kiranya depa cabut melenggang ajelah. So, Mr Rocco and his wife berhempas pulas mengemas rumah nie sampai lewat malam. Even we all pun ada masalah ngan org Vietnam tu. Masa die buat garage sales dulu, ada a few things yang we all beli from die like TV, heater and so on sekali tu, bila check, ada benda-benda yang we all mintak die simpankan, hilang entah ke mana. Hawau betullah.


Semuanya Mr Rocco yang buat sendiri even gantikan cermin tingkap pun die yang buatkan. Banyak sangat kerosakan yang die kena tanggung. Menurut kata jiran sebelah rumah nie, salah the landlord jugak sebab jarang buat inspection kat rumah sewa tu.

Rumah sewa kami nie antara yang paling murah di antara students/family Malaysia kat sini. We only have to pay $190 per week. Harga rumah paling murah sebelum we all dapat nie pun dalam $230 per week. So, banyak la skit yang we all boleh save.

Surat perjanjian di antara penyewa dan juga tuan rumah

Borang nie akan dihantar ke Kerajaan, like bond semua tu. So, sekiranya tuan rumah tak berpuas hati dengan keadaan rumah after penyewa keluar, mereka berhak menarik balik bond tu dari diberikan kepada penyewa. Kira macam deposit rumah la kalau kat Malaysia tu.
Penyewa wajib membuat inspection kat rumah tu so nanti tuan rumah tak boleh nak menyalahkan sesiapa. We all siap ambik gambar lagi as an evidence.

Advertisements
This entry was posted in Aussie, home sweet home. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tuan Tanah

  1. Cik_Kala says:

    kalau bole dipraktikkan kat mesia kan bagus…

  2. Hazzel says:

    sewanya kira per week yer kak? bleh tahan mahal gak la.. hehehhe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s