City Again-part 1

Sabtu dan Ahad adalah masa berjalan-jalan, tak kisahlah samada pergi garage sales ataupun bershopping. We decided nak jalan-jalan ke City buat kali kedua. Based on weather forecast, hujan dijangka turun so masa we all keluar pagi tu, anginnya mmg sejuk tapi tak hujan. On the way tu, barulah hujan turun tapi taklah lebat sangat, just a slightly aje. We all dah risau sebab payung tak bawak so kalau huja lebat sangat so balik ajelah. Sampai aje kat parking space, alhamdulillah hujan dah berhenti tapi angin sejuk sangat.

We all decided nak jalan ke Central Market dulu. Ha’ah..sini pun ada Central Market jugak tapi bukan macam dekat KL tu. Kat KL, CM jual benda-benda like art & crafts tapi kat sini CM tu adalah tempat menjual daging, ikan, sayur dsbnya pendek kata lebih kepada pasar.

Sebelum ke CM, jalan-jalan dulu di sekitar City. Memang tak sibuk sangat sebab pagi lagi kut padahal dah pukul 9 pagi so we just strolled along the way and bergambar di tempat yang dirasakan strategik.

Daddy Jack kata, penat patung tu sebab I bersandar kat die. Gambar nie Danish the Menace yang tolong ambikkan. Not bad !!

I tengah menahan kesejukan, tak sangka la pulak sejuk macam tu sekali. Ingatkan power sangat. Rasanya, kalau ada org jual jacket 2nd hand, mmg terus belilah.

Masa we all tengah nak ambik gambar, tiba-tiba ada sorang pompuan datang dan tanya samada we all nak tolong die ambikkan gambar for the whole family. Terperanjat jugak sebab macam tak payah kena tanya, dia datang menyerah diri. Then after die ambikkan gambar, siap suruh we all tgk samada puashati ker tak. Kalau tak, die akan ambikkan sekali lagi.
Ternampak restoran ini dan ianya HALAL. Nama restoran nie Mekong Thai yang menyajikan makanan from Thai and Malaysia. Daddy Jack cakap, maybe next time kita datang makan kat sini bila ada special occasion….hmmm Mother’s Day dah dekat nie.

Jalan-jalan terjumpa pulak kedai nie, and yes still open yer walaupun dah siang.

Office suratkhabar utama, mcm Berita Harian la. Cantiknya bangunan die tapi sayang, mcm agak tersorok ke dalam sikit.

Central Market nie besar dan terletak macam di tengah-tengah so kena round satu CM la hari tu untuk mencari kedai-kedai yang sepatutnya like butcher yang halal.

Terkejut bila tengok dalam Central Market ada jual buku..hmmm tapi kan dalam CM nie mmg bersih sangat. Tak terasa itu tempat jual ikan, daging semua. I tak sempat nak ambik gambar banyak-banyak sebab mcm bersesak sikit dengan orang but I’ll blog about it bila I berkunjung lagi ke sana yer.

We all pergi City hari Sabtu so hari Ahad tu cuti Anzac Day. Anzac Day nie lebih kurang macam Hari Pahlawan kalau kat Malaysia. Korang tahu tak Malaysia ada Hari Pahlawan ? Kalau yang tak tahu, maybe sebab bila hari tu, no public holiday, cuma kalau cuti, sure orang ingat, kan. The Anzac Day nie disambut secara besar jugak sebab untuk menghargai jasa-jasa para tentera mereka yang pergi berperang. Anzac Day jatuh hari Ahad so Isni cuti ler.

Nice plat number. Sini, plat number boleh di”personalise” kan. Kekadang ada jugak jumpa number plat yang kelakar dan tak masuk akal.

We ended up beli sikit kat Asian Market. Antaranya sos cili Maggi. They all kat sini tak makan pedas even sos cili so kalau kat supermarket, they all jual sweet chilli sauce sahaja. Tak sedap rasanya sebab manis.

So, berjalan lagi ke Rundle Mall pulak tapi kali nie dah tak larat nak patah balik so naik tram ajelah.

This entry was posted in Aussie, City of Adelaide, day trip, my family, weekend stories. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s