Parcel pertama

Yahooo !!!! parcel pertama from Malaysia telah pun selamat sampai. Sepatutnya sampai Isnin, tapi Isnin tu public holiday, so Selasa ajelah. Masa dapat parcel tu, mcm sebak la..hehehehe over tau.

I don’t in other contries like USA or UK but here in Aussie, all the parcel from oversea kena check dulu. Means that all the parcel kena buka dan the custom will check one by one. They all takut la, orang hantar benda-benda yang terlarang. Ada juga I tengok TV siri pasal kastam-kastam nie..they all lagi bijak dari penghantar parcel and they all ada mesin scan yang sangat canggih. Like, ada one parcel, siap hantar ular hidup lagi. Ada juga tak tried to smuggle drugs through normal stuff mcm selitkan kat baju. Kalau barang-barang makanan pulak, they all takut jangkitan ulat pada makanan especially fruits and veggie kat sini. That why they istiharkan negera die bebas dari ulat buah.

Nie la antara barang-barang pesanan ataupun yang tak dibawa masa packing nak datang sini dulu.

Ibu sent me some of the perencah nasi goreng. At first takut jugak benda-benda macam nie tak lepa ada kat lepas sebabnya ada kat sini tapi Alhamdullilah, lepas. Beberapa kawan kat sini cakap, ikan bilis, udang kering okay jugak sebabnya yang kat sini liat sikit. They all siap pesan, nanti labelkan in English so they all paham sikit. Ada juga beberapa benda yang nak minta Ibu poskan balik.

Tupperware untuk memudahkan Daddy Jack membawa bekal ke Uni.

Webcam untuk memudahkan urusan YM ataupun Skype dengan keluarga di Malaysia dan juga voice recorder. Actually, I dah suruh Daddy Jack beli benda nie tapi die tak endahkannya..hah ! bila dah tahu azabnya nak menulis, take note while his Supervisor tgh berdiskusi, barulah tahu kepentingan benda nie…aisssshhhhhh.

Daddy Jack’s computer stuffs which is lupa nak packing dulu

Sebenarnya, benda nie la yang paling penting…LESEN MEMANDU. I still remember, back when kat Malaysia dulu, I suruh Daddy Jack checked his lisence punya due date tapi as usual mcm endah tak endah ajelah. Bila dah sampai Aussie, ada satu pagi tu, rasanya dalam pukul 6.30 pagi kut, dikejutnya I dengan muka cuak giler cakap lesen die mati dalam bulan 5. Apalagi, rasa macam nak marah la sebabnya I dah ingatkan die dulu tapi buat dek aje. So, dengan muka cuak tu, tanya mcm mana..tetiba teringat ngan MyEG and nasib baik boleh buat online aje from here. Lega rasanya, 3 hari dah siap dan hantar ke rumah. Kalau tak, kena la pergi buat kat Kedutaan Malaysia di Canberra, jauhnya kalau naik kereta kena pergi seminggu, di jalan aje selama 3 hari…. Thanks to MyEG for this services.

Advertisements
This entry was posted in Aussie, my family, stuffs. Bookmark the permalink.

One Response to Parcel pertama

  1. This is interesting….I pun tengah nak buatkan my hubby punya driving license. this might be one of the option..thanks Gina for sharing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s