Siapa kata senang ?

I never thought that satu hari I kena menjadi surirumah tangga sepenuh masa. Well, maybe bila dah pencen itu lain cerita tapi bila dengar atau baca blog, ada yang minta pendapat untuk berhenti kerja and jadi suri rumahtangga sepenuh masa, dalam hati berkata..”senang ker jadi suri rumahtangga?”

I never had an experience on being a housewife. Yes !!! Believe it…kahwin dah 6 tahun, tinggal dengan parents, sehinggalah nak berangkat ke Adelaide nie. I Before this, all the housechores diuruskan oleh maid, even before I kahwin. Ada jugaklah buat kerja rumah sikit-sikit tapi most of it maid yang handle. Lepas kahwin, Daddy Jack ajak ikut duduk rumah inlaws, and still all the hal rumah diuruskan oleh mak mentua. Lepas lahirkan Danish the Menace, barulah ambik maid sendiri…but still tinggal dengan family.

Dengan kuasa Allah, untuk menduga kami, ditakdirkan Daddy Jack sambung PHD ke Adelaide, South Australia and suddenly all our life is CHANGE and I have to become a full time housewife for 3 years.

My life start at about 630 am ( kalau waktu Malaysia dalam pukul 4 lebih rasanya) for Subuh then after that just kemaskan all the mess like cleaning up kitchen dsbnya. Dalam pukul 7 (around 5 something, M’sia time), both kids dah bangun and luar pun dah terang sikit and I have to prepare the breakfast. Tak tentu jugak, but I have to cook something heavy untuk Daddy Jack bawa bekal ke Uni. As for the kids, cukup sekadar pancake ataupun roti bakar sahaja. After Daddy Jack left to Uni, kalau cuaca elok, basuh kain and so some housechores…bila dah tengahari sikit, nak masak lunch pulak. Sambil-sambil tu nak mandikan the boys, siapkan mereka and bla, bla. For the kids, pasang TV atau DVD and they all will layan sampailah time luch. Tengahari nak menjelang ke petang, kalau ada berkesempatan will online, tgk FB or blog, or maybe just read some online news. Kalau berkesempatan dalam pukul 1pm, layan kejaplah Oprah kat Channel Ten. Sementara nak tunggu Daddy Jack balik from Uni dalam pukul 5pm, lepak jugaklah ngan the boys sambil melayan cerita DVD mereka tu, if not, ajak the boys lepak ngan my neighbour. After Daddy Jack balik, then will prepare the dinner and Daddy Jack will help me on cleaning the mess. Pukul 6pm, normally layan berita then will tidorkan the boys. Normally, the boys tido pukul 7-730 or malam (kira-kira pukul 5 petang waktu Malaysia). After the boys tido, then barulah I can have my moments which is update my blog or just buka FB. If not, bila the kids tido, I pun tido sekali..

Bila dah sebulan macam nie, baru tahu, susah jugak jadi suri rumah nie. Thanks to Ibu cos mengajar I bagaimana nak uruskan rumahtangga especially bab masak-masak nie. Kalau nak cuba resepi baru, I refer to blog jiran sebelah rumah aje.

Tapi kan, I believe that as a women, we will never stop working

This entry was posted in Aussie, experience, Mummy's note, myself. Bookmark the permalink.

5 Responses to Siapa kata senang ?

  1. atty's says:

    betui kan gina.kty penah tak keje ..about 3 months..sakit pala..ehehee.duk umah lagi byk keje..kang bgn awal pagi masak .lepas tu anto ank sek..kang kol 10 amik lak .dr sek agama.lepas tu kol 1 antor lak ..g sek keb ..tade rehat rasanya tapi bila kita keje lak ..balik keje..still kena buat keje rumah masak dan sbagainya ..sbb tade maid..tak penah abis ..keje.

  2. Memang tak senang u… Work starts early, finish late. Belum campur overtime lagi… No lunch break kalau i ler, sambil suap anak anak mkn, suap sekali mulut sendiri…) No tea break. Working hour: 24 hour a day. Working day: 7days a week. Salary: Lots of LOVE – Priceless!

  3. Eikha says:

    All hail Puan Gina! Congratulations on your achievement! Senang jadi full time housewife is a delusional statement! It's hard! Keep it up. (:

  4. Liza says:

    it's not easy. i left work for a year after delivered my 3rd baby and it's really tiring…however, given the choice, i would prefer to be home, at least all my 3 kids are in front of my eyes….

  5. being a housewife is not an easy job…lagi tiring sebenarnya..sebab tak de proper break time. & as for me, selagi ada kat umah tu..selagi tu ada je benda nak dikemaskan. sebab tu, kalau nak rehat, I prefer ajak hubby duduk kat hotel…walaupun distant hotel from house tak jauh. & I pernah jadi full time housewife for 3 months..itu pun rasa nak ditiup2 waktu tu supaya cepat berlalu. huhuhuuuu. However, the best part is ur are always near your kids…ini yg sangat2 berharga…cherrish every moment that u have now…membesarkan mereka di depan mata & dgn tangan sendri..except kalau diaorg gi sekolah je la. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s