Tertanam untuk 3 tahun

Pagi semalam bergegas ke Women’s and Children’s Hospital sebabnya ada appoinment dalam pukul 11 pagi. Kali nie, I’m all alone sebabnya Daddy Jack just dopped me off, then he have to ambik Danish from kindie, lagipun Ryan the Lion tak sihat, selsema, takut berjangkit pulak. Sini, kalau kiter ada selsema atau batuk, tak dibenarkan berada di tempat awam, kena duduk rumah sampai kiter sihat. Mat salleh mmg takut betul dengan selsema nie.

Khamis adalah hari untuk orang-orang luar, like not permenant residents. So, kalau mana-mana wanita warga asing yang mengandung atau nak jumpa doktor, hanya satu hari aje diperuntukkan untuk mereka. I tak perlu tunggu lama-lama, dalam 15 minit, dah kena masuk jumpa doktor dah.

This is my doctor, Dr. Schnell. Baik orangnya, teringat kat my gynae at Ampang Puteri, Dr Marlik Abu..lebih kurang sama aje lembutnya. Dr Schnell even give me a brief about the things yang I decided to do nie and I fully understood.

And for those yang tertanya-tanya, kenapa I kena buat blood test apa semua, I’M NOT PREGNANT (pandai aje my student buat speculations yer..heheheh) but I’ve to take a precautions on it which is contraceptive or pencegah kehamilan. Last week, masa I mula-mula buat appoinment, we already discussed it with Dr Schnell. At first, I nak ambik shot for about 3 months, like ambik masa kat APSH dulu tapi bila pikir-pikir balik, malasnya nak ulang-alik ke hospital semata-mata nak ambik shot tu. A few friends here suggest ambik pil aje, senang cerita tapi masalah bagi I sebabnya kalau terlupa, lagi haru…so after discuss, we all agreed untuk ambik IMPLANON sebabnya senang, tak payah risau-risau sebabnya ianya tahan untuk 3 tahun and believe it or not, IT’S FREE !!!! YES, I pun tak percaya, sampaikan tanya Dr Schnell sampai 2 kali, dan jawapannya masih sama. Rasanya kalau kat Malaysia, harganya sampai RM600.

Dr Schnell ada juga ckp the side effect gunakan IMPLANON nie like maybe my period will be terganggu sedikit but tak lama, and I dont have to worry about that. Perkara pertama yang I tanya..adakah akan menambahkan berat badan..the answer is NO !!!!

At first, Dr just pun mcm ubat bius sikit agar tempat nak masukkan the IMPLANON tu taklah sakit sangat.

After dah rasa macam kebas-kebas sikit, the Dr put ubat apa tak, sejuk sangat.

The IMPLANON which issingle, flexible sub-dermal implant 4cm x 2mm yang akan dimasukkan ke dalam lengan ku.

Ouchhhh !!!!

Kat situlah tertanamnya IMPLANON ku

Ngeri pun ada jugak, tapi tahan ajelah

The process last about a minutes aje, after that the nurse pun on some band age, so settle semuanya.

So, here is my IMPLANON card, so kalau nak bukak, just bawak aje kad nie. Cukuplah 3 tahun we all kat sini. Takutlah weiiii…kang laki balik bawah balik PHD, bini bawak balik anak Made in Aussie…eiii takutlah. I think I have enough kids, cukuplah 2 hero, tak rasa terkilan tak ada anak perempuan. Biarlah my sisters yang sambung pulak.

Advertisements
This entry was posted in Aussie, health, my family, pregnancy, the boys. Bookmark the permalink.

7 Responses to Tertanam untuk 3 tahun

  1. Aiyu Esa says:

    ngerinya tgk…dah ler mmg takot bab2 jarum nie..nak buat pap smear pun tak buat2 lagi nie..huhuhu

  2. chanaz says:

    hmmmm…pasal berat badan tuh kn kak depend ngan org jugak..macam kawan sy bila dia pakai implanon nie, dia jadik kuat makan n berat badan naik cepat..then period dia sgt2 xmenentu…ade time period tak datang sampai 2 bulan, ada time period datang sampai sebulan lama…teheee~ouh lama dah akak xbuat entry pasal ryan…rindu lah dgn kecomelan dia…eheh~

  3. mummysyafie says:

    gina, ngeri nya..sanggup u tengok n amik pic..huhuhu..a'aa, kat sini i pernah tanya RM500 la. tapi kalau u dapat free, rezeki kan..tapi kalau dapat yang made in aussie pun ok kot..hihihihi…

  4. no'0n says:

    alaa,, baru nak tgok madam bawak balik baby ala ala mat salih,, =)

  5. Eikha says:

    Whaaaatttttt Puan Gina whyyyyyyyyyyyyyy. Alaaaaaaaaaaaaaaa.

  6. Elyn says:

    mak aiii gina u bule snap time die nk masukkan tu??? ayoooo i ketaq tgk tau ekekeke

  7. UmiMia says:

    I pakai implanon ni dulu right after deliver Mia. Tapi dengan I mmg naik berat badan, before pakai I ringan 20kilo okeh…pastu my period mmg totally stop for 3 years..tapi lain org lain penerimaan dia..my cousin langsung tak naik berat, maintain slim dan period dia normal…it depends…I pakai kat HUKM rege rm250

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s