Hari-hari berperang

Secara jujurnya, I tak pernah ada pengalaman bantuan menjaga the boys alone…selama ada anak nie, segalanya dengan pertolongan maid. I start ada maid since nak melahirkan Danish the Menace, after 3 months, kena cari pengganti lain sehingglah Ryan the Lion ada, still ada maid. And now, Im maidless and I kena ambil alih tugas apa yang sepatutnya seorang ibu sepatutnya lakukan untuk keluarga. And believe me, its a tough job, ever.


Selama 2 bulan menguruskan anak-anak, then I baru faham perasaan seorang Ibu yang tidak bekerja, mana nak uruskan anak, memasak, kemas rumah and then buat all the housechores yang bermacam-macam lagilah. Before this, after 7 pm, sampai rumah from office, just belek-belek anak, then dalam pukul 11 malam dah tido. Tapi sekarang 24/7 masa dengan keluarga. I think Im used to it now and Im kinda like it..membesarkan anak-anak, with my own hands and kudrat.

As for Danish the Menace, he already started his kindie and somewhere in July nak masuk primary school dah. Terasa cepat masa berlalu, and sedar-sedar, I dah ada anak bujang. Here, his appetite mcm bertambah-tambah, sentiasa nak makan atau mengunyah. Tak kisah makan aper, nugget or biscuit. Tapi, his favourite lauk is kari atau kurma. Kalau boleh, hari-hari die nak makan lauk yang sama.

But, this is the cabaran yang paling besar…membesarkan Ryan the Lion yang sedang nakal…yer, die semakin nakal setiap hari. Ada aja akalnya, memanjat, melompat, memunggah antara aktiviti hariannya di sini. Nak bagi die diam, pasangkan aje CD Upin&Ipin ataupun Thomas The Tank Engine, die akan diam sekejap la…lepas tu bila dah bosan, mulalah buat perangai balik.

Ryan the Lion mmg aktif..kalau nak berehat pun, tunggu la die tido waktu siang, tapi selalunya tak lama, dalam 10 minit aje itupun kalau tak ada gangguan like bunyi siren ambulans dari jalan depn rumah. Tapi yang bestnya, tido malam cepat. And since sampai di sini, he already stopped breastfeed. Alhamdulillah, both boys I sempat susukan sampai mereka berumur 1 1/2 setengah.

Rumah akan sentiasa bersepah-sepah dengan toys, sampaikan I malas nak kemas. Kalau tiba-tiba orang datang rumah, mmg kena macam lipas kudung la mengemasnya.

This entry was posted in Aussie, Mummy's note, my family, myself, the boys. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hari-hari berperang

  1. atty's says:

    salam gina ..walupun penat..tapi puas ati kan ..dpt tgk anak2 membesar ..depan kita..

  2. mummysyafie says:

    Danish makin hencem lak yer..Ryan naper pakai cekak? ni mesti mummy nya punya

  3. Gina says:

    Kak AttyMemang puas sangat sekarang nie, makan dan pakai semuanya terjaga tapi risau jugak after 3 tahun nanti.MarinaSibuk nak pakai cekak jugak, pakaikan aje sekali

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s