Shopping Bag

Masa mula-mula sampai di Adelaide, ikut Kak Shidah ke Coles, then Kak Shidah cakap, kat sini, kalau shopping kena bawak beg sendiri, no plastic bag. They all nie mcm menjaga alam sekitar. Boleh dibeli dengan harga 65 sen aje, tapi Kak Shidah ada banyak, so die bagilah dalam 3 beg. Tapi rasanya, kalau kat Malaysia pun ada jugak rupa beg mcm nie, kat Giant rasanya.

Masa we all jalan-jalan kat sekitar carboot sale di sini, ternampaklah beberapa jenis trolley bag yang unik-unik kat sini. Kalau di Malaysia, normally orang pki trolley beg nie masa kat pasar tani atau pasar malam aje, tapi kat sini, pergi City pun selamba aje pki trolley bag nie.

Lagipun trolley bag nie besar, so beli barang, terus sumbat aje dalam tu. Tak payah lah menjinjing barang kat tangan tu.

So, kalau sesiapa yang tak bawak trolley atau shopping bag, hah kau, terpaksa la mengangkut atau pegang aje barang tu. No plastic bag yer…

Macam nie gayanya kalau we all pergi membeli groceries. I think, bila balik Malaysia nanti nak praktikkan cara macam nie jugaklah. Ada tak orang akan ketawakan ? Biasalah, kan…orang kiter nie payah sikit nak menerima pembaharuan. And now, Im declare myself as a PENCINTA ALAM SEKITAR….

This entry was posted in Adelaide's xtraordinary, Aussie, myself, shopping. Bookmark the permalink.

5 Responses to Shopping Bag

  1. eliss pun pencinta alam sekitar jugak tapi hari sabtu.hahahaha

  2. Eikha says:

    Sejak dekat Adelaide ni jadi cook laa, environmentalist laa. Haha. Good effort though. Nope! I antara orang yang tak akan gelak bila Puan praktikkan benda tu dekat sini, hehehe. Bagus what!

  3. hazel says:

    malaysia pun dh berjinak2 ngn menjaga alam sekitar..but only on saturday…kadang2 kuar beli brg dapur lupa nk bwk beg..jenuh susan brg dlm boot keta..bersepah2..heheh

  4. Elyn says:

    kat hartamas ni minah saleh selamba bwk bag camtu gina. so i tgk ramai gak org melayu sini dh praktikkan. tp tak tau la kat giant ke, k4 ke.

  5. masviona says:

    yup diorg nih mmg sgt menjaga kebersihan alam…:)g semua tempat pun semua bersih² je…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s