Potong pokok pulak

Remember this entry ? Ingatkan die hanya datang untuk potong rumput aje, rupanya minggu lepas datang balik sebab nak potong pokok depan rumah pulak.

I was at the kitchen masa tu, tetiba terdengar mcm bunyi orang ketuk tingkap, Cuak jugak sebabnya cuma me and Ryan the Lion aje kat rumah. Pastu bila jenguk, rupanya tuan rumah, Mr Rocco tengah dok mencantas pokok depan rumah nie. Agaknya die tengok pokok tu mcm dah tak ada rupa pokok dah.

Gigih die memanjat dan memotong pokok tu. Terleka jugak me and Ryan the Lion memerhatikan die buat kerja kat tingkap. Walaupun dah tua, tapi kuat jugak kudratnya.

He did all the cutting himself, sampaikan kumpulkan batang-batang kayu tu semua dilakukan sendiri. Tak ada bantuan dari sesiapa pun.

Bila tengok cara die buat kerja, memang seorang yang cermat, pembersih orangnya. Lepas habis potong pokok, tetiba dengar bunyi air, ingatkan hujan rupanya die dok basuh pembentung air hujan kat bumbung nie. Siap buang sampah yang terkumpul kat atas tu. Memang rajin betullah tuan rumah kami nie.

Kat sini, segala sampah sarap, mcm pokok yang kita potong, semuanya kena buang sendiri. Tak ada main longgok tepi jalan tunggu lori sampah ambik mcm kat Malaysia tu. Sebab tu la, Adelaide nie bersih. Nanti kita cerita pasal sampah pulak yer.

Mr Rocco siap parking lagi lori kecik die, then kumpulkan all the batang-patang pokok yang die tebang tu, dah ikat siap-siap, masukkan dalam lori then terus balik. Tak tahulah mana nak dibuangnya pokok tu, tapi memang terang sangat laman rumah setelah dibersihkan lama rumah tu. Tak tahulah apa projek die lepas nie, jangan cat rumah sudahlah.

Advertisements
This entry was posted in Adelaide's xtraordinary, Aussie, home sweet home, my family. Bookmark the permalink.

4 Responses to Potong pokok pulak

  1. bestnya dpt tuan rumah mcm ni.hehehe

  2. Eikha says:

    Ya Allah, bestnya dapat landlord macam ni!

  3. bgusnye tuan rumah mr roco tu 😉

  4. Gina says:

    Die kan dah tua, so macam tak ada benda nak buat agaknya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s