Bila Flu melanda

Now is winter already in Adelaide and my kids already start to have flu. Mula-mula Ryan, after a while mcm dah baik sikit, Danish pulak, then Ryan pun berjangkit balik. Before datang sini, memang dah siap-siap bawak ubat from both paed, Dr Nasir from Ampang Puteri, tapi dah habislah. Kat Adelaide nie agak pelik sikit sistem nak jumpa doctor. Kena buat appoinment dulu, then baru boleh jumpa.Tak boleh main redah aje and then tak ada sistem clinic 24 jam yer.

Since Ayu dah bawa anak die pergi jumpa doctor, rasa macam nak bawak la my kids jugak, just nak make sure semuanya okay. Maklumlah, baru nak sesuaikan diri dengan 4 season nie. Ayu bawa anak die pergi clinic kat City and she prefer naik bas aje tapi to me, malaslah. Kat sini, all the students yang bawak family is under medical insurance of OHSC. Tapi, hanya ada certain clinics aje yang ada this service and kebanyakannya di City. So, I cari dalam internet mana-mana yang other than city and I found one, just 10 minutes from my house in Hampstead Gardens. It is Tudor Medical Centre.
Daddy Jack called for the appoinment a day before so on Friday, 2.40pm is Ryan’s appoinment. Ingatkan nak tgkkan Danish sekali, tapi tak boleh yer, kena buat appoinment lain. Pulak…harulah macam nie. Danish punya is semalam, waktu yang sama jugak.

As for Ryan, I still kena bawak untuk gi jumpa doctor cos ubatnya dah habis. Diakan ada G6PD, so tak boleh ambik sembarangan ubat. Ada certain-certain kandungan dalam ubat tu die tak boleh ambik.

The doctor so nice, baik melayan karenah budak-budak. Tapi ada juga positifnya doctor sini. Bila cakap nak buat check-up, so memang betul-betul die buat check up untuk Ryan. Tengok telinga, hidung, kira macam full medical check up la. Tapi yang tak bestnya, doktor kat sini tak bagi ubat yer, just bagi prescription, then kita pulak satu hal kena pegi beli ubat kat farmasi. Tak macam sistem kat Malaysia, lepas aje jumpa doctor, kena pulak tunggu ambik ubat. Kat sini, kalau budak-budak demam, just ambik Panadol syrup aje. Kalau kat Malaysia, sampai 3-4 jenis ubat, siap ader antibiotics lagi tapi sini, doctor tak galakkan ambik antibiotik. For Ryan and Danish, they all okay, cuma biasalah flu and virus is everywhere so kena banyakkan minum liquids like juice and waters.

As for us, ada jugaklah beli stock ubat selsema+cold flu, manalah tahu terkena sama.

Ubat flu for adults siap ada a certain time lagi, so cool. Patutlah orang Malaysia kat sini malas nak jumpa doctor, katanya letih jumpa doctor kat sini especially kalau anak sakit sebabnya doctor hanya prescribe Panadol aje.

I really hope that our family will be healthy as well, ada la kena sikit-sikit like flu or fever tapi harapnya tak lah teruk sangat. Doakan kesihatan kami di sini, yer.

This entry was posted in Aussie, health, my family, the boys. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bila Flu melanda

  1. i hope both ur boys sihat soon.. amin..u pun kena take care gak gina.. tukang jaga pun kena gak jaga diri..okie?take care!

  2. atty's says:

    semoga gina and family sehat walafiat ye ..

  3. LiLa says:

    Gina,I think most of negara maju implement that system. I pun dulu kat UK tak suka sistem dia sebab kita dah terbiasa main terjah aje nak jumpa dr. And then trs dpt ubat…ini tak nak kena gi pharmacy pulak lps tu…Anyway, tu semua new experience for you🙂

  4. hope semuanya cepat sembuh nt🙂

  5. ka6_jeram says:

    Ubat kapsul tue check tak isi kandungannya?. Kadang2 casing dier buat dari haiwan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s