Orang Tua merata

Ada orang kata, Adelaide nie tempat orang-orang tua dan juga orang yang pencen, kalau nak tengok yang muda-muda and happening places, pergilah ke Sydney atau Melbourne. Kat sana memang moden sikit orang-orangnya. And I think it’s true.

Kalau pagi-pagi tu, nampaklah warga-warga emas nie keluar berjalan-jalan pergi vege market ataupun Foodland Supermarket depan rumah we all nie. Kalau nampak orang tua, sure Ryan akan cakap “nenek…nenek”.


Warga-warga emas di sini, walaupun nampak tua tapi masih sihat, mereka nie mengamalkan konsep berjalan kaki la, macam part of exercise jugaklah.

Kalau tak larat berjalan pun, they all akan menggunakan scooter khas untuk bergerak ke mana-mana. Takpun macam ala-ala kereta roda pun ada jugak. Warga emas kat sini kebanyakannya berdikari la, they all boleh aje menguruskan diri mereka sendiri.

Ada satu ketika, masa we all berjalan-jalan ke satu Flea Market, terjumpa satu warga emas nie menghampiri we all then siap cakap “Apa khabar”..maunya tak terkejut beruk, then siap cakap ngan Ryan ” comelnya awak”…rupanya the lady pernah duduk Malaysia selama 20 tahun, masa zaman Jepun dulu. Dia ikut husband die kerja ladang lat Melaka sana. Patutlah pandai cakap Melayu.

This entry was posted in Aussie, my family, old days. Bookmark the permalink.

One Response to Orang Tua merata

  1. mummysyafie says:

    kira kat situ mmg selamat la gina yer. sebab mostly warga emas je..mesti uols terharu kan sebab local ppl leh cakap bahasa malaysia. kalau u jumpa orang tua tu..mesti ai minta dier crita pasal sejarah kiter dulu. hihihi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s