Hujan Batu di negara orang

Petang semalam, dalam pukul 4 petang, tengah nak sembahyang Asar, tetiba dengar guruh and kilat. Aikkk !!! selama nie tak pernah pulak dengar kilat and guruh kat sini and dalam weather forecast pun cakap cuma showers aje.

Sekali, Daddy Jack cakap hujan batu. Hah !!! apalagi, berlari ler ambik camera. Nie first time tengok hujan batu.

Hujan batu nie tak sampai pun 10 minit tapi penuh depan rumah dengan kristal-kristal ais.

3 beranak nie ralit memerhatikan hujan batu yang turun, dan jugak tengok jalan kat depan rumah yang secara tak langsung jammed disebabkan jalan licin dengan ais nie.

Bila hujan dah agak reda sikit, I called up the boys untuk keluar kat beakang rumah untuk tengok ice tu and main-main ngannya. Giler la, sejuk-sejuk nie sanggup suruh anak main ais. Kejadian nie bukannya selalu, maybe 2 tahun sekali. Ayu pun cakap, nie kali ketiga kejadian hujan batu nie.

Nasib baiklah Adelaide nie tak ada salji, hujan satu hari pun dah menggigil kesejukan niekan pulak kalau ada salji. Berbungkus la gamaknya dalam rumah. Tapi merasa jugaklah sejuknya.

Hujan batu nie cantik bentuknya, macam pearl aje bentuknya, Tanya jugak, hujan batu nie saiz die mmg kecik-kecik ker saiznya, ada juga hujan batu macam bentuk bongkah ais tu. Kalau saiz bongkah ais tu yang turun tak tahulah, sure kalau kena kereta boleh kemek semua. Nasib baiklah Ayu cakap, memang macam itu saiznya.

Bila hujan-hujan nie, semuanya cepat lapar and Daddy Jack tetiba teringin nak nak munched something like fruits, mana ada beli. Thought this weekends baru nak pergi beli all the veggies and fruits. Nasib baiklah kedai fruits depan rumah aje, so Daddy Jack pun meredah hujan untuk beli apples. So, our dinner, hanyalah makan apple sahaja. Jaga kesihatan sikit, sempena winter nie.

This entry was posted in Adelaide's xtraordinary, Aussie, my family, the boys. Bookmark the permalink.

4 Responses to Hujan Batu di negara orang

  1. ARC™ says:

    heheh kalau saiz bongkh tu alamatnye mampusla sume org

  2. Elyn says:

    dulu pernah jumpe hujan batu ni sekali. tapi semua org berebut nak mkn ice tu sbb dierang kata elok tuk kesihatan. hihihi i tak berani mkn. u tau la ujan KL ni byk acid!!

  3. lily lotus says:

    oh! bestnya u! hehe..syokness sungguh dapat experienced semua tu

  4. mummysyafie says:

    ish..i pun takde pengalaman ngan ujan batu ni. kat mesia ada erkk? hihihih…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s