Danish’s Primary School

Hari nie merupakan hari terakhir Danish at Magill Kindergarden and the kindie will have the small celebration for the graduates. I’ll blog about it later. Starting 19th July 2010, Danish will enroll at reception class at East Torrens Primary School. Reception ni kira mcm pra-sekolah kalau di Malaysia. Kanak-kanak di sini hanya masuk kindie sampai umurnya 5 tahun sahaja, after that, kena masuk sekolah rendah. As for Danish, he have to attend the NAP (New Arrival Programme) at least a year.
Nie kira macam apolosing board, so pada students yang ada buat kesalahan, die kena lekatkan kata-kata maaf kat depan pintu office. Ada macam-macam bahasa kat sini dan kata-kata manis.

Paling bangga bila ada ayat ini…..

We all ke sekolah nie sebabnya nak belikan uniform sekolah. Before this, I thought that the school uniform boleh aje beli kat KMart atau Big W tapi sekolah nie nak lain dari yang lain. Baju uniform macam ada badge sekolah. We have to pilih, mana satu yang we all nak, and tak semuanya kena beli.

The school teachers, tapi bila tengok cikgu-cikgu di sekolah nie esp cara they all berpakaian rasa macam nak tergelak aje. Selamba aje berpakaian kasual and yang cikgu lelaki dengan seluar pendek apa bagai. Kalau kat Malaysia, semua cikgu kena pakai formal, as usual baju kurung la and kasut kena tutup.
Masa tengah nak bayarkan the uniform, ternampaklah 3 orang anak dara nie kena duduk kat hujung bilik nie. Ingatkan apa, bila ditanya, rupanya kena denda sebabnya tak bawak topi pergi sekolah. Topi adalah satu kemestian di sekolah untuk dipakai bila recess or outdoor. As a punishment, kena duduk kat office, tapi berjauhan antara satu sama lain. Tapi, dalam kala kena denda tu, masih jugak buat perangai, memang nakal betul la budak-budak nie.

Bila tengok I sibuk ambik gambar, siap suruh ambik gambar mereka bertiga. Topi yang dipakai tu adalah topi Danish.
Masa we all datang nie, the school tengah break untuk recess so nampaklah all the students tenga beriadah walaupun di musim sejuk.

I tak tunggu lama, cos Ryan macam dah mengantuk. So I let Daddy Jack handle all the payments semua.

Danish with his uniform. Tak sabar nak pergi sekolah. His school will start at 830 am and finish at 330pm. Hope that he will be okay with the timetable.

We all beli yang basic dulu, kalau okay, nanti tambah la lagi. Thought of nak bershopping sikit hujung minggu nie like his lunch box, new bag, new shoes, stationary and Gosh !!!! cant imagine, anak sulung I dah nak masuk sekolah rendah .

This entry was posted in Aussie, Danish, education matters, my family. Bookmark the permalink.

3 Responses to Danish’s Primary School

  1. wah..syoknya danish..lepas ni ramai lah kwan dia 🙂

  2. mummysyafie says:

    *clap!clap!clap!*i pulak yang seronok gina. awal erkk diaorg nyer schedule. nx year abang lak masuk primary..tapi kat sini kiter dah biasa kan. lain la kat sana.cute arr budak tiga org tu..sempat lagi posing

  3. Gina says:

    EllisTapi yang I takut, budak-budak Aussie nie macam nakal sikit and the teacher tak boleh marah the students, nanti masuk mahkamahMarinaI paling takut bab sex education nie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s