Cuppa and chat-parents get together

Last Thursday is like end of Term 2, so after this, semua budak-budak sekolah cuti selama 2 minggu and akan masuk sekolah untuk Term 3 on 19th July 2010.

Danish’s kindie adalah buat majlis beramah mesra antara parents and teachers untuk meraikan the children yang akan memasuki alam persekolahan, kira macam graduation day la nie. So, parents digalakkan datang sesambil tu, bolehlah beramah mesra dengan cikgu-cikgu. Makanan ada yang pihak kindie sediakan dan ada juga yang mak ayah bawak.

Children, parents and teachers makan makan pada waktu yang sama, so sesambil makan tu, mak pak borak-borak then anak-anak bolehlah main. Sessi sekolah hari tu dilambatkan ke pukul 10.30 pagi, then parents boleh join untuk makan-makan tu dalam pukul 12 gitu.

The playground. Danish suka main kat sini kalau pergi skolah. I think, mana-mana-mana budak pun, kalau pergi sekolah tadika memang suka main ler.

Masa nie kelakar sikit, semua tgh nak berebut-rebut ambik makanan, tetiba the Principal cakap, “Take only 5 items of food “..yer l, budak-budak tu tengah lapar, so nampak semua makanan sedap-sedap, apa lagi rambang la mata masing-masing.

All the kids duduk atas tikar..Yes !!! ada tikar kat sini, hahahahha and mak pak just mingle around ajelah. The boy yang pakai baju hijau tu is Danish’s best friend, Daniel tapi depa tak pergi primary school sama-sama.

Thought of nak masukkan Ryan to kindie jugak but maybe after I’ve done the toilet training dululah. Maybe in 2 years time, dalam umurnya 3+. Rasanya masa tu die pun dah boring duduk rumah sorang-sorang sementara Danish pergi sekolah.

We just Danish enjoyed his moments with his classmates

As for me, tengah menahan kesejukan walaupun dah pakai baju tebal. Orang Aussie nie macam tak ada rasa sejuk ker ? Ada mak bapak yang datang pki t-shirt and seluar pendek. I pulak, rasa macam nak bawak selimut aje and tak tertahan rasa sejuk tu.

All the children’s name was paste in the wall.

Goodbye message from the kindie leaver.

I turut bangga bila ada nama DANISH kat sini. I never had a dream that akan hantar my son to oversea kindie. Masa kat Malaysia dulu, memang la nak masukkan die ke private kindie tapi tak pernah membayangkan my son will be in kindie with all anak-anak mat salleh.

10 children will leave the kindie and enroll in Primary School in 19th July 2010

Bila tengok Danish happy macam nie, all my worries are gone. Masa sebelum nak datang sini, banyak persoalan yang dipikirkan..how about Danish school ? Boleh tak die bercampur nanti dsbnya..even pernah jugak memikirkan adakah die akan menangis melalak-lalak bila nak masuk kindie macam apa yang terjadi di Malaysia ? Tapi itu semua adalah kerisauan I as a mother and bila dah hadapinya, Alhamdulillah…semuanya berjalan dengan baik.

Budak perempuan tu adalah student universiti, buat macam praktikal kat kindie nie.

Danish with his kindie girlfriends…Rebecca and Alexandra. Both of them twins actually. Geram betul tengok mata biru mereka.

The kids really enjoyed their day and the foods. After makan, then terus gi main kat playground.

This entry was posted in Aussie, Danish, education matters, kindergarden, my family. Bookmark the permalink.

6 Responses to Cuppa and chat-parents get together

  1. mummysyafie says:

    Gina, kalau i kat tempat u..paling i risau of coz pasal kids. tapi alhamdulilah..Danish dah leh sesuaikan diri. i tengok pic n baca all of ur xperience pun jadi seronok gak. atlis u share sumthing yang i tak pernah nak alami..hihihi…take care taw..

  2. Kniedaz says:

    seronok tengok anak2 bergaul dgn budak2 len kat kindie..kdg2 kita je yg risau terlebih.. ^_^salam kenal..

  3. Elyn says:

    tgk danish sekolah macam tak sabar je nk masukkan wafiq lak!!

  4. Gina says:

    MarinaYer Marina, I paling risau bab sekolah ler bila dapat tahu husband nak pergi Aussie nie. tapi syukurlah, semuanya okay. Tunggu 19th July pulak, nak masuk sekolah rendah.Kak KniedazSalam perkenalan Budak-budak kalau dah berjumpa, main sama-sama memang cepat mesranyaElynYes !!! I think you pun masukkan Wafiq, kalau boleh ajar di toilet buat training dulu

  5. Liza says:

    danish cepat adapt to the new environment, good for him, he is really a smart boy

  6. kagum bila tengok danish pandai berkawan-kawan dan mingle along dengan anak-anak mat salleh tu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s