Fish Factory

Dah la benar we all tak makan ikan, sampai Danish pun dah bising, bosan makan ayam aje. Tu la masalahnya kat sini, nek beli ikan jauh sangat like 20 minutes drive, pastu bukannya ada jual kat supermarket dekat-dekat rumah nie, kalau ada ikan pun like salmon aje. After a few weeks tertangguh, so semalam we all pun pergi ler beli ikan. Normally, kalau beli ikan, selalunya maybe all beli kat Torrens Island tapi entah kenapa, Daddy Jack malas nak ke sana, maybe sebab jauh kut, so we all just beli kat Fish Factory, lagipun memang tak pernah ke sini lagi.

Masuk aje ternampak benda nie, Sea Urchins..tak tahulah apa ke bendanya. Geli geleman pulak bila menengoknya. Pernah nampak orang masak benda nie dalam rancangan Masterchef, tapi tak tahuler macam mana pulak rasanya.

Ikan salmon trout ni diperkenalkan oleh jiran sebelah. Yer ler, kalau kat Malaysia tu, pergi aje Pasar Tami atau Giant, kitar tahu aje jenis-jenis ikan yang kita biasa makan tapi kat sini, kenalah belajar sikit-sikit dari orang-orang lama kat sini. First masa Man and Aiyu ajar beli ikan nie, ingatkan isi die ala-ala macam ikan salmon tu, oren warnanya tapi rupanya sama aje isingan putih and sedap jugak. So, lepas nie dah tahulah sikit-sikit bab-bab nak beli ikan nie.

First time nak cuba ikan nie, kalau tgkkan bentuk fizikalnya, macam ikan senangin….hmmm tetiba teringat ikan senangin kukus Ibu, sedapnya..Actually, masa nak beli ikan nie, macam dah berangan-angan dah kut-kut kalau terjumpa ikan kerapu @ barramundi or ikan merah@snapper, cos ikan kerapu tu Aiyu pernah beli 3 minggu lepas kat sini and ikan merah pulak, Kak Shidah kirim. Bila teringat ikan kerapu teringat masak sweet sour or kukus, then ikan merah pulak, masak kari atau sup tapi bila sampai…hampa, dua-dua ikan tak ada. Sini ikan-ikan ikut masa, ada masa ada, ada masa tak ada.

Mussels, nama Melayu tak berapa nak pasti whether tiram or kupang. Daddy Jck gemar makan nie but not for me. Daddy Jack said kalau rebus sedap..hmmm tak boleh imagine. Thought of nak beli jugak tapi Daddy Jack cakap next time, sebabnya dia kata akan datang ke sini lagi sebab he has something in minds, bukan psl makan tapi pasal benda lain.

Octopus…is it Paul the Octopus yang boleh predict pemenang World Cup 2010 baru-baru nie ? Hmmmmmmm


This entry was posted in Aussie, groceries and foods shopping, my family, weekend stories. Bookmark the permalink.

5 Responses to Fish Factory

  1. Eikha says:

    The Malay name is Kupang, hehe. Hahahaha Paul. LOL.

  2. atty's says:

    geli lak tgk sotong kurita tu ..huhuhuuh

  3. mummysyafie says:

    Sea Urchins tu rupa nya macam gamat lak. hihihi..spesis ikan nya berbeza or nama je yang berbeza erkk gina?octopus tu nampak..ehmm…buruk la sebab teringat si Paul

  4. Supiha says:

    Salam madam G…mahal tak yer ikan kat sana???…kalau kat sini..menjelang tengkujuh mesti mahal nih..!!=)

  5. Liza says:

    mmg macam Paul lah, mesti related…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s