Laundry Bar, opsss bukan ler, Laundromat

Dah 2 minggu Adelaide suram aje, buka aje suram malahan mendung, sejuk, kesian matahari, mcm merajuk aje. Suppose menurut orang yang dah lama kat sini, winter should be over by now. Entahlah, sekarang nie cuaca tak menentu ler. Bila dah 2 minggu mendung aje, kain pun apa lagi, menggunung tingga la. Ada sebakul tu, basuh since Selasa, but lembab aje, asyik anginkan aje, tapi masih terasa sejuknya. So, Kak Shidah suggest pergi keringkan guna dryer kat laundry aje. Bernas jugak idea tu, kan.

Laundry nie self service, nasib baiklah masa nie orang tak ada pun so bolehlah gunakan 2 dryer sekaligus. Laundry tak pernah pulak jumpa berdekatan dengan rumah we all, so kenalah pergi kat Holden Hills, sebab Kak Shidah pun buat kat situ jugak.

We all gunakan 2 dryer sebab sebelum datang, siap basuh cadar apa semua..dah alang-alang nak basuh and keringkan, so biarlah berbaloi sikit. Dengan hanya AUD1 aje, kita boleh spin kering all the clothes. Rasanya adalah dalam setengah jam, and the kain mmg kering, sekering keringnya.

The boys dok suka tengoh baju tu berpusing dalam dryer, adalah sikit jakun. Tapi biasalah budak, mana boleh nak duduk setempat, habis bising laundry nie dibuatnya. Nasib baiklah tak ada orang, kalau tak, sure duduk diam dalam kereta aje.

Nah, hasil pengeringan di laundry, ingatkan nak lipat satu bakul sementara menunggu mesin kedua berhenti, tapi dengan keadaan kedai tu yang tak berapa semenggah, so lipat kat rumah ajelah. Balik rumah, I still tak puas hati, takkan la area my house nie tak ada laundry, search dalam internet, ada la satu, 5 minit perjalanan. Hah !!!! lepas nie kalau mendung and baju banyak, just pergi laundry belakang rumah ajelah. Senang sikit.

This entry was posted in Adelaide's gang, Aussie, household, my family, weekend stories. Bookmark the permalink.

One Response to Laundry Bar, opsss bukan ler, Laundromat

  1. mummysyafie says:

    memang matahari tak muncul² ke. mesti sejuk giler kan gina.takpe..dah jumpa yang dekat ngan rumah, harus u masuk lam dryer machine je.seronok tengok Danish leka ngan mesin tu..hihihi..mesti dier lompat² suka tengok baju berputar lam tu kan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s