Doktor and farmasi punya cerita

Nie pun curi-curi masa nak blogging and bloghopping…Ryan the Lion was so cranky even asyik nak berdukung aje.

We managed to see the doctor yesterday. Itupun sebab called the clinic pagi-pagi at 830 am, kalau called petang sikit, alamatnya the next day barulah dapat jumpa doctor. Sistem jumpa doctor kat sini tak macam Malaysia, kita boleh redah aje walaupun tak buat appoinment pun. Sini, no walk in yer, tak ader la they all nak layan. Before appoinment tu, memang Ryan the Lion tak selesa betul..tido pun nak berriba aje, then so tak selesa. On the way nak ke clinic tu, I cakap ngan Daddy Jack that I macam suspect Ryan nie tekak die yang membuatkan die tak selesa cos on Saturday, badan die mmg macam agak panas sikit, but after we all bagi paracetamol, so mcm kebah sikit but still mcm suam-suam aje. I tgk die mcm tak lalu nak minum air masak, so my mind still think that die sakit tekak.

So, bila pergi jumpa doctor, and I knew I was right. The doctor said that tonsil die merah and ada putih-putih sikit. Hmm, patutlah badan die mcm suam-suam aje. Tonsil die merah, so the doctor prescribed him some antibiotics. Itu aje masalahnya, yang lain-lain semuanya okay.

After jumpa doctor, kena pulak pergi farmasi untuk beli ubat. Haih…menyusahkan betullah, kalau kat Malaysia, senang aje, lepas jumpa doctor, terus ke kaunter ambik ubat. Sampai farmasi, banyak pulak soal jawabnya. Dahlah tu, Ryan the Lion tak boleh ambik sembarangan ubat cos he’s G6PD deficiency, so I tanyalah the pharmacist whether he can take the panadol liquid cos ubat demam from Malaysia dah nak habis. Puaslah the pharmacist tu tanya I, apa G6PD ? I was shocked !!!!!! she asked me ? So I tanya la die, you dont have any manual on health matters or something, so die kata tak ada…Ishhhh pelik sungguh la. Udahnya, I terpaksa bawak keluarkan my list of ubat-ubatan yang Ryan the Lion tak boleh ambik, which I bawak merata-rata. Akhirnya, I yang check sendiri ubat tu.


Sometimes, I tak tahulah apa fungsi pharmachy and the pharmacist kat Adelaide nie. Even 2 minggu sudah, Aiyu my neighbour and anak die kena cirit birit tahap melepek and dah tak ada tenaga pun pharmacist kata no medicine for that. Bayangkan, Aiyu punya la risau anak die dah berak-berak semala 3 hari, pergi jumpa doctor, then the doctor said just let it be, the cirit-birit untuk budak akan hilang dengan sendirinya. Mak aiiii…kalau tahap 3 hari di Malaysia, dah tentu masuk wad, kena masuk air la jawabnya. Lepas anak, maknya pulak kena. Lagilah haru, siap muntah apa semua, pergi farmasi pun sama, I yang pergi belikan ubat. Punyalah banyak ubat untuk sakit perut kat rak, then pharmacist kata, ubat untuk cirit birit tak ada, biarkan aje, dia akan hilang dengan sendiri.

Tetiba rasa rindu pulak dengan doctor-doctor di Malaysia especially Dr Nasir Hassan, my boys punya paed at Ampang Puteri. Apa khabar doktor ?

This entry was posted in Aussie, health, Mummy's note, my family, the boys. Bookmark the permalink.

6 Responses to Doktor and farmasi punya cerita

  1. adenium says:

    huhhh seksa jugak kalau sakit kat adelaide kalau macam nih….anyway..get well soon ryan…

  2. Eikha says:

    Oooooo itu doctor pakar tiub yang pakai glasses tu eh?😀

  3. atty's says:

    susah gak sistem nak jumpa doctor dia ye..firdaus pun demam..harap ryan cepat sembuh ye..

  4. Elyn says:

    eh gitu lak cara dierang ek. mmg dlm rekod takde ubat cirit birit kot. huhu btw nnt i jumpe Dr Nasir i kim salam kan ek!!

  5. wanda says:

    aduhhh mcam ni pon ade ke…. igt kt o,sea lgi advance….. (wanda)

  6. mummysyafie says:

    sian ryan..sakit tekak mmg buat kids tak selesa. get well soon ryan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s