Alhamdulillah, sudah kembali menakal seperti sedia kala

After a fews doses of antibiotics and still kena habiskan within few days, Ryan the Lion sudah kembali seperti sedia kala. But, yang tak tahan tu, kemanjaan dan mengada-ngada tu masih ada. Tido nak kena peluk-peluk and always nak berdukung. Even I bangun nak sahur pun duk “Mummy, mummy” sebab tak ada kat sebelah.

Sebelum we all berbuka, I fed both boys dulu. Danish the Menace kalau balik sekolah memang tersangat lapar, so Ryan the Lion pun menyibuk sama. But, I felt so happt bila tengok Ryan the Lion dah boleh makan, kalau tak, tak boleh nak telan apa pun, due to his tonsil problem.

But, tak ada maknanya…bila berbuka pun, die masih nak makan jugak. Murtabak adalah pilihannya kali nie. Tu belum kes air tumpah la, mana makanan yang tumpah ke lantai apa bagai.

Danish the Menace dah tumbang dulu dah. Every Wednesday is a sports day kat school, so die penat sikit hari nie. Even balik tadi, habis baju kena lecak, main bola katanya.

So happy that Ryan the Lion dah okay. Tak tentu arah dibuatnya bila die tak sihat and cranky aje. Even minum susu pun tak berapa nak lalu masa sakit, so now, everything seem fine. Die nie manja sikit, since kecik lagi. Suara pun tak boleh kuat-kuat, sebab die ingat orang marah die. Sensitif betul si kecik nie. Even bila die nak tido, tangan kecik tu akan meraba-raba dalam baju, takpun suka sangat main telinga I bila nak tido. Nanti tido dengan sendirinya.

My experience menjaga anak yang sakit nie adalah sangat berharga. Before this, jaga sehari aje, then masuk kerja balik. The rest, maid yang uruskan. I hanya buat follow up call aje ke rumah untuk tanya perkembangannya. But here, I have to bagi makan ubat, ikut waktunya, tido-tido ayam aje, memasak untuk bulan puasa pun ala kadar aje, dll. Memang kena kuat dari segi fizikal dan mental. But after having this kinda experiences, I was wondering, macam mana seorang ibu boleh menjaga anaknya yang sakit, tanpa merasa lapar, kena kuat, and bersabar dengan karenah anak yang nakkan perhatian like berdukung sentiasa tapi anak-anak tak boleh menjaga seorang ibunya yang sakit, samada terlantar di katil, yang memerlukan belaian anak-anaknya dan yang paling sedih, anak-anak sanggup menghantar ibu bapa ke rumah orang-orang tua…sesungguhnya syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

This entry was posted in Aussie, Mummy's note, my family, myself, the boys. Bookmark the permalink.

4 Responses to Alhamdulillah, sudah kembali menakal seperti sedia kala

  1. yatie says:

    ibu selalu kuat dari dalam….

  2. misscrab83 says:

    ah puan ni words 'menakal' tu…1st time dengar…

  3. mummysyafie says:

    alhamdulilah..ryan dah ok. kesian lak tengok Danish tertido macam tu gina. memang penat sangat lah tuarini tengok suratkabar ada lagi crita warga tua yang ditinggal kat tepi jalan awal tahun. sian dier kan..kenapa la anak² tak menghargai orang tua..yang melahirkan..yang membesarkan. mudah²an nasib kita tak macam tu..

  4. lia lousy says:

    ryan cuteeeee sangat. comel nye dia. pipi dia. geram nye 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s