Menu hujung minggu

On yersterday ifthar, I only managed to buat bihun goreng ajer, selalu sangat makan mee, boring jugak. Ramai orang tanya, kenapa tak berbuka dengan nasi, entah la yer. Perut we all nie mcm tak lalu aje nak makan nasi bila puasa-puasa nie, so bila habis berbuka, I start to masak untuk sahur pulak. Masak pun simple-simple aje.

Jeng…jeng..jeng….I juga memberanikan diri untuk membuat this sardine puff, tak pernah nak mencuba untuk membuatnya, tapi sesekali teringin nak buat. Alhamdulillah, menjadi la jugak. So maybe today nak cuba buat guna inti karipap pulak.

Aiyu jiran sebelah tetap setia memberikan kami juadah berbuka puasa, kali nie 2 pinggan…mak aii. Aiyu !!! dah banyak pinggan Aiyu kat rumah Kak Gina nie, nanti Kak Gina balas satu-satu yer. Semalam, Aiyu buat Ayam Percik yang super duper sedap sehingga menjilat jari nie. Sedap tak terkata, nak resepi jugak, boleh tak?

Selain ayam percik, Ayu jugak bagi kami kuih kaswi nie. Baru plan nak buat kuih nie, tapi nak kena beli periuk kukus and loyang dulu, baru boleh buat. Maybe today nak kena carik jugaklah.

Danish the Menace akan membacakan doa untuk berbuka, baca doa makan ajelah, Daddy Jack yang bacakan doa berbuka puasa. Banyak benda yang we all nak kena ajar Danish especially bab-bab mengaji nie. Ada jugak orang hantar ke kelas mengaji kat sini, but so far kalau setakar Muqaddam tu, I boleh ajar la sikit-sikit.

Ryan the Lion pun sibuk jugak masa orang sibuk berbuka. Kita pegang nie, die capai benda lain pulak. Masa berbuka, kalau ada benda yang tak tumpah atau berselerak, memang tak sah ler.

Advertisements
This entry was posted in Aussie, ifthar, my family, ramadhan, the boys, weekend stories, yummy tummy. Bookmark the permalink.

4 Responses to Menu hujung minggu

  1. mummysyafie says:

    abang pun jadi pembaca doa makan sebelum berbuka. doa buka puasa pun dier tak taw lagi.sahur tak masak sgt. ikut mood la kalau nak masak. hihihihi…

  2. yatie says:

    normal situation bila ada anak asyik tumpah jer…macam i dulu.. my lil gal asal makan je tumpah..air la tumpah sup la lucky ada maid masa tu.. now kalau tumpah…suruh lap sendiri hahahaha

  3. Liza says:

    kalau duduk oversea, mmg kita lebih adventureous pasal masak nie, mcm tu liza kena duduk oversea gak ler cam nie

  4. Yan says:

    Salam kenal…alhamdullilah dpt jiran semuslim.sekurang2 dpt rasa suasana berpuasa – tukar juadah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s