Cerita dulu dan sekarang

pic credit to Cik Google


Rasanya dulu, waktu sekolah rendah, bila bulan puasa aje sure terpaku depan TV dalam pukul 5 sebab nak tengok cerita Rumah Kedai. Ibu pun kadang-kadang bising jugak sebab lepas habis cerita nie, sambung pulak dengan drama Cina kat TV2 dalam pukul 6. Kalau ayah ajak pergi Pasar Ramadan macam berat aje nak pergi tapi bila pikir nak beli juadah berbuka, tinggalkan jugak. Dulu mana ada ASTRO ataupun online TV yang boleh repeat atau download banyak kali.

Drama Rumah Kedai nie lebih kepada mcm kisah dan tauladan. Kisah suami isteri, anak-anak, kehidupan dan macam-macam kisah masyarakat. Dah tak ada drama-drama macam nie sekarang, kan. Bila bulan puasa aje, cerita entah apa-apa. Maybe sebab dulu I kerja, balik pun lewat so tak ada masa nak tengok cerita apa semua.

pic from TV9.com.my

Masa bloghopping sana-sini, terjumpa banyak blog review pasal cerita Ular Emas nie at TV9. Some review said cerita untuk bulan puasa. Not bad jugak la, buat tatapan di kala kebosanan duduk rumah nie. Danish the Menace pun minat jugak layan cerita nie, so kenalah download untuk die tengok. Kalau die nak tengok, die cakap cerita ular. Daddy Jack pun layan jugak cerita nie..siap suruh I ikut cara watak perempuan dalam cerita tu Raudhah kalau tak silap I. Ikut cara bercakap, lemah lembut ngan suami apa bagai. I bukannya tak nak cakap lemah-lembut mcm pompuan tu, tapi kadang-kadang, sound you rosak sikit, cakap kena kuat. So, ada satu ketika tu, masa tu dah nak tido dah, so Daddy Jack and Danish dok tengok TV, I pulak tidurkan Ryan kat atas katil, saja aje I test Daddy Jck, cakap perlahan but still boleh dengar…tetiba die sound I…”You nie cakap aper..mengigau ker”..Hah !!! tu nak suruh cakap lemah lembut, gemalai apa bagai, iskh..iskh..iskh

Advertisements
This entry was posted in Aussie, leisure activity, Mummy's note, my point of view, myself. Bookmark the permalink.

4 Responses to Cerita dulu dan sekarang

  1. akak, kita tal penah tgk citer ular meas.ingatkan citer hantu..takot lah hehe..

  2. atty's says:

    kty pun layan citer ular emas..tiap pagi bila sampai opis..kalo time balik kerja tu layan cite masam manis ramadhan tv3..besh gak

  3. mummysyafie says:

    dulu mmg tunggu depan tv nak layan citer rumah kedai ni..tapi yang ular emas tu nor tak sanggup lak nak nengok..takut arrrr

  4. adenium says:

    haah… baru teringat…dolu2… bulan puasa mesti tgk citer rumah kedai… heheheh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s