Tips penjagaan gigi

Masa tunggu Dnish buat treatment gigi, I bumped into this useful info and I want to share with the readers. Tips penjagaan gigi especially untuk kanak-kanak.

Since ada Danish dulu, Ibu memang tak galakkan beudak kecik gonggong botol susu, especially masa tido. Tapi mcm mana nak buat, kalau tak bagi, nanti meraung semua. Salah satu punca kenapa kanak-kanak esp babies tak boleh bagi botol waktu tido adalah takut kalau-kalau budak tu tersedak. Itu yang banyak terjadi kalau kat nurseri.

Snack time memang ada kat sekolah. Pihak sekolah pun ada sediakan apa yang boleh dan tak boleh dibawa ke sekolah. All foods must be healthy. Sekolah Aussie nie, mana ada canteen, semua budak kena bawak bekal sendiri from home. Bagus jugak cara nie, at least, kebersihan terjamin.
Budak-budak kecik kan selalu makan benda-benda yang manis mcm kek, coklat so inilah kandungan gula dalam makanan-makanan kanak-kanak itu. Bila tengok, takut jugak. Tapi, kalau dah namanya budak, lagi kita larang, itu jugaklah yang die mintak.

Air suam adalah yang terbaik untuk kanak-kanak. Kalau ada anak-anak yang masih menyusu, bila selepas die minum susu especially bila malam, ambik kain lembut, then gosok-gosokkan gigi atau gusi die. Kalau anak kecil pulak, ambik berus gigi, letakkan ubat gigi sikit aje, then gosokkan and suruh die ludahkan, jangan kumur.

Gigi Danish mcm nie la dulu akibat minum susu

Ni tanda-tanda awal bila gigi dah nak mula rosak

Gigi yang sihat. Masa check gigi Danish tu, mintak jugak the dentist check gigi Ryan sekali, and Alhamdulillah, gigi Ryan tak ada masalah and I will jaga gigi Ryan sebaik yang mungkin.

This entry was posted in Aussie, health, Mummy's note, the boys. Bookmark the permalink.

One Response to Tips penjagaan gigi

  1. Elyn says:

    alhamdulillah wafiq tak ske jajan ke apa. die lai prefer mnm air masak. kekadang tu berbotol2 lak. nenek die jaga disiplin betui. huhuhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s