The Adelaide Royal Show

Sabtu lepas, Daddy Jack ajak gi Royal Adelaide Show, kalau kat Malaysia, macam ala-ala MAHA tu, ekspo psl pertanian nie. Nak jugak bawak the kids experience something kat sini jugak. Royal Show nie memang diadakan setiap tahun. Kalau kat Malaysia, haram nak pergi, kan…sini siap plan berminggu-minggu.

Muka excited nak pergi Royal Show. Kalau ikutkan weather forecst, sepanjang minggu hujan aje so tak tahulah nak pergi bila, so nak tak nak, kenalah jugak pi Sabtu sebabnya kalau nak pi minggu depan dah sibuk nak raya dah. Sejuk punya psl, sampaikan Ryan the Lion kena pakai glove.

Danish pun excited jugak, sebabnya ada la benda yang die nak beli kat sana, nak tengok booklet apa yang nak dibelinya kat sana nanti.Sebelum pergi, singgah Coles kejap, beli makanan like biscuits and some donuts dulu…kang nak beli makanan kat sana, mana pulak nak mencari yang halal.

Pintu masuk, ada beberapa entrance kat sini tapi since dekat dengan parking..oooo parking tersangatlah mahal, nasib baik we all dapat yang murah, AUD20 sekali masuk, ada tu sampai AUD30 tau. Sebab tu la ramai naik bas, then turun sini. Nak masuk kena bayar yer, but ada ticket consession untuk students so Daddy Jack dapatlah murah. The kids percuma aje, atas 5 tahun kena bayar. Total tiket hanyalah AUD36 sahaja.

Masuk-masuk aje, we all nampak Yellow Brick Rd. nie. Kat booth nie, kita beli beg dalam AUD10, then kita buat snack track kat participating booth. Ada peta, so mana booth yang ambik bahagian, depa akan bagi goodies and stamp sebagai tanda yang kita dah ambik all the stuffs.

Kat Royal Show nie, ada jugak pertandingan Art & Crafts among school children like Photography..perghhh mcm professional padahal budak sekolah yang berumur antara 9-12 tahun. Yang syok tu, subject photography adalah diantara subject yang diajar disekolah dan termaktub dalam syllabus. Bagusnya..kalay Malaysia, kena masuk Uni, baru dapat belajar fotografi.

Children’s drawing…nie pun sama…kanan-kanak telah dididik untuk appreciate arts since kecik lagi. Walauoun kecik tapi lukisan memang cantik.

Even ada scarecrows design competition. Di South Australia nie, banyak ladang-ladang tananan so oarang-oarang adalah diperlukan untuk menakutkan/menghalau binatang supaya tak merosakkan tanaman. Ada tu, dah macam menakutkan pulak tgknya.

Kat sini Danish berkesempatan bergambar dengan pemain basketball Adelaide 36ers. Bila nak bergambar, mak aii, tinggi menggalah betul players nie.

Ada fashion show, tapi tak boleh ambik gambar or even record the show, tapi nie yang berjaya I curi-curi ambik. Fashion show and konsep ala-ala tanaman mcm tu.

Dah puas jalan-jalan, ternampak la pulak Scooby Doo nie. One of Danish’s favourite. Nasib baiklah orang tak ramai masa nie ataupun orang tak perasan kehadiran Scooby Doo nie.

Lepas habis pusing indoor exhition, we all lepak jap kat grandstand sambil tengok pertandingan kuda. Lagipun hujan sekejap turun, sekejap tak, so lepak jap, bagi the kids makan, and bagi rileks dulu after that barulah sambung balik.

Advertisements
This entry was posted in Aussie, event, my family, weekend stories. Bookmark the permalink.

4 Responses to The Adelaide Royal Show

  1. Yan says:

    Salam Gina,seronok nya jenjalan ek..Lebih2 lagi kat tpt omputih cam ni..teingin gak jenjalan ke sana tu..fund tak cukup lah beb

  2. ryan muka dah matured woo hehe..sejuk ye kak?ee xtahan kite sejuk2 nih.cmner nak dok kat london nih eh eh

  3. mummysyafie says:

    mahal nya parking kat situ. tapi kalau naik bus susah la plak kan. kalau la kat sini ada buat subjek photograpy tuk kids, kena la beli DSLR sorang satu..hihih..kopak parents. tapi subject best lak tu

  4. misscrab83 says:

    ryan yg sgt comelll…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s