Raya berkonsep terbuka

Since it was out first time berhari raya di negara orang, suasanaya amat berlainan sekali dari beraya di Malaysia. Kalau di Malaysia, after sembahyang hari raya, semuanya bergegas membuat kerja-kerja menyediakan juadah untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang tetapi tidak di sini yer…sebaliknya, kita beramai-ramai meraikannya di taman umum secara terbuka.

We all sampai agak lambat cos tunggu Daddy Jack and Danish the Menace balik sembahyang agak lewat sikit. Lepas balik semuanya kelam-kabut, mana nak makan, nak siap nak pergi park apa semua, mcm tak cukup kaki dan tangan aje. On the way, dah tersesat pulak..haih la..nasib badan sungguh la….

Sampai aje park, ramai yang dah tiba, dengan makanan penuh meja. I and Aiyu share bawak nasi impit and kuah kacang. Kononnya Ayu passed kat I kuah kacang sebabnya after sembahyang raya, die nak beraya kat rumah a few friends udahnya, die yang sampai dulu dari I. Sorry yer Aiyu…

Masa I baru sampai, tengah nak mengambil makanan, tetiba ada orang tegur…” Nie Kak Gina, kan..Saya Nadia….saya baca blog akak ” and I was like ” Hah !!!!! OMG, malulah”. She’ Nadia, my silent reader…my God, terasa malu yang teramat la weiiii…She’s Nadia, Uni Adelaide PhD candidate, tapi jauh kat Gawler, lebih kurang 1 jam from the city. Nie pun first time jumpa Nadia, before this mmg belum pernah jumpa dimana-mana gathering pun. Selamat Berkenalan, Nadia.
Bergambar bersama dengan jiran sebelah rumah yang anggun berbaju serba purple. Depa raya sakan tahun nie…tapi kesian kat Aiyu, tunggu kuih raya from Malaysia dah hampir sebulan tak sampai-sampai lagi…

Ohhhhooo… I smell a new handbag here..LV Palermo. Baru 2 minggu beli yer. Muli nie ler yang pakai boot Crocs yang Daddy Jack minat tu. So lepas nie, kalau die kata, belilah LV mcm Muli, memang la I tak beli. cos LV is not in my handbags list yer..tak tahulah kenapa, belum sampai seru nak minat LV lagi.

Me and Mak Tok..sedih jugak sebab Mak Tok akan kembali ke Malaysia bulan December nie. Mak Tok nie mcm mak atau nenek angkat kepada sesiapa yang rindu mak atau nenek mereka di sini.

I lepaskan aje the boys kat sini, tak kisah ler nak berlari ker, berguling…dah namanya padang so berlari la puas-puas. Satu pemandangan yang aneh..berbaju melayu, bersampin and bersongkok, tapi pakai jaket tebal sebab sejuk….

Ryan the Lion tak selesa bersampin, so togel aje, udahnya menggigil kesejukkan…hahahha..kelakar tgk bibir menggeletar kesejukkan. Die nie, kalau main mmg tak ingat apa dah.

After dilepas bebas bermain, semuanya muka pun toya aje..penat, ajak makan pun malas dah..lagipun nak balik cepat sebabnya nak kejarkan sembahyang Jumaat pulak. Lagipun, ada ajak tetamu datang rumah, so nak balik and membuat persiapan semua.

This entry was posted in Adelaide's gang, all about Raya, Aussie, my family, syawal, the boys. Bookmark the permalink.

2 Responses to Raya berkonsep terbuka

  1. Elyn says:

    ryan makin putih la gina. geram i tgk!!!

  2. Eikha says:

    Coach ada saleeeeee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s