My first open house

We decided to buat small friends get together at our place last Saturday. Majlis makan-makan kepada sesiapa yang belum pernah datang rumah kecil kami nie. Nie pun ada jugak yang tak jemput, kemudian-kemudian pulak la yer. All the preparation untuk majlis makan-makan nie bermula on Friday, dimana sibuk ke sana ke mari membeli apa-apa yang patut, then siapkan semuanya bahan-bahan untuk dimasak, then dalam pukul 8 malam, after berhempas pulas nak menidurkan the boys, barulah berperang di dapur.

Berhempas pulas menyiapkan all the dishes sampaikan I tido pukul 430am untuk menyiapkan segalanya. Daddy Jack as usual, mengemas rumah untuk keselesaan para tetamu. He slept early at 3am, kononnya just a nap, udahnya tido terus la. Akhirnya, I just alone at kitchen, duk pung pang memasak. Takut jugak jiran sebelah tak boleh nak tidur dengan aman disebabkan memblend pada pukul 2.30 pagi !!!
We decided untuk membuat BBQ jugak, like others friends. I think BBQ session nie is a must…..so, sementara tunggu all the daging masak, so ada banyak masa untuk bersembang, and berramah mesra sesama tetamu, kan. So, I marinated 10kg of chicken wings..sampai nak patah tangan nie menggaulkan all the ayam.

Ni la hasilnya, all the foods yang I buat with my own hands, tanpa pertolongan sesiapa pun dan bukannya tempah pada sesiapa pun. I buat sendiri, and sampai sekarang I masih tak percaya, berupaya membuat makanan sampai penuh meja. Tahniah untuk diri sendiri.

Menu utama, request from suami, Laksa Johor. At first, mcm tak confident nak membuatnya, sebabkan ini adalah pertama kalinya nak membuat Laksa Johor and nak bagi orang makan pulak tu..what will their expectation, kan? Just try and tawakal ajelah..and Alhamdulillah, habis licin laksa ku ini.

Roti Jala is a must kalau open house di Malaysia, so I pun membawa aura itu ke sini. I mula menjala pukul 6 pagi and finished up at 10am, and menjala untuk 2kg tepung. Sungguh kematu la kaki ku ini.

Nasi impit, kuah kacang and BBQ chicken. Tak sempat nak ambik gambar makanan lain yang I buat, is the dessert. I buat Puding Cocktail and Bubur kacang.

Aiyu and Man , jiran sebelah antara tetamu yang pertama hadir sebabnya, mereka nak bergegas ke airport untuk menghantar rakan mereka yang akan kembali pulang ke tanahair. Pastu, I paksa they all datang balik, and makan lagi.

Hmmm…Abang Nizam pun tak ketinggalan datang untuk memeriahkan majlis ini. Menurut isterinya, Abang Nizam nie rajin singgah blog I nie, tapi bila jumpa, segan la nak tanya.

Liza PR nie ister kepada Abang Nizam. Rumah they all yang mula-mula kami pergi masa sampai kat Adelaide nie, merasa la jumpa kawan-kawan sekarang nie. Kat sebelah Liza pun, we all panggil Makcik and Om, pun PR jugak. Makcik from Singapore and berkahwin dengan Om, warga Aussie. Makcik baru sampai from Singapore on Friday menyambut Aidilfitri kat sana. Cant you believe that Om is 90 years old and he still strong, can drive a car and managed to travel alone ? Hmm, rahsianya, dont smoke, no alcohol and lots of healthy food. Masa kat rumah I, punyalah banyak makanan, Om cuma makan BBQ chicken, taugeh and timun sahaja. Die takkan akan makan nasi, kalau makan die akan cepat lapar.

Antara tetamu yang hadie, Kak As and family serta geng-geng budak bujang yang turut sama memeriahkan majlis ini. Ditambah pula dengan kehadiran 2 orang mummy to be, mmg havoc.

Anak Kak As yang makan di sudut rumah, tak pedulikan sesiapa pun. Bila tengok die makan dengan berselera, kita pun turut terlir menengoknya.

Surah adalah tetamu yang wajib and patut hadir bila rumah I membuat majlis makan-makan nie. Anak die, Ika is one of Danish’s friends.

Kak Azie pun kena datang and wajib jugak cos Danish and Akil dah tak boleh dipisahkan. Tapi untuk majlis makan-makan nie, terpaksa pulak menolong we all untuk membakar ayam, nanti we all balas Abang Azul yang berhempas pulas membakar di belakang yer.

Penat, namum berpuas hati bila makanan hampir licin dimakan oleh tetamu. Terima kasih kepada yang sudi hadir. Sepatutnya nak sangat jumpa Kak Zack Flinders kat majlis makan-makan nie, tapi tak kesampaian sebabnya die busy bawa anak-anak gi jalan-jalan sebabnya husband and anak nak balik. Tak apa, lain kali, buat makan-makan and hope dapat berjumpa kembali.

Lepas all my guests balik, kemas-kemas sikit-sikit, tutup lauk pauk and then terus pengsan, tak ingat apa dah….but I really enjoy the day..start from the preparations, melayan tetamu and most of it, the cooking time. So, ada sesiapa nak datang lagi? Im ready to cook, anytime now.

Advertisements
This entry was posted in Adelaide's gang, all about Raya, Aussie, cooking, home sweet home, makan-makan. Bookmark the permalink.

7 Responses to My first open house

  1. nak datang jugak 🙂 sedapnya lauk pauk yang terhidang .

  2. zue says:

    salam kak ginawow banyaknyer makananmemang hebat ler wat sengsorangmenjala tuh yang tahan heheheheas fyi hubby n anak bongsu kak zack dah selamat sampai ke malaysia mlm tadikami yang p ambilsedihnyer tgk dak muaz tuh terpinga2anyway tq sebab update selaluat least kami tau perkembangan disanathanx again

  3. Elyn says:

    gina!!! nnt balik sini masak utk i ye….. i takmo mkn catering punye hehhehe

  4. adenium says:

    wahhhhh gina…. pre[are semua tuh sengsorang…. KAGUM….

  5. mummysyafie says:

    larat u buat semua yer gina..kalau nor mmg dah terduduk kepenatan. kira Om tu kuat lagi berbanding lelaki seusia dier kat mesia kan

  6. atty's says:

    syabas gina..kty pun lom penah masak laksa johor lagi..

  7. lily lotus says:

    tabik springlah kat u sis 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s